Időjárás

Szeles, esős időjárásra számíthatunk a héten – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat heti előrejelzéséből.

Hétfőn délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, ezt követően az ország nagyobb részén többórás napsütés valószínű, kivéve a keleti tájakat, ahol csak estefelé csökken a felhőzet. A reggeli, délelőtti órákban még többfelé eshet az eső, zápor, később inkább csak északkeleten fordulhat elő záporeső, hózápor, illetve zivatar. Egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik a szél, amely a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén viharossá fokozódik. A csúcshőmérséklet jobbára 7, 8 fok körül várható. Késő estére -2 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Kedden eleinte többnyire napos idő várható, majd napközben erősebben megnövekszik a felhőzet. Néhol zápor, hózápor sem kizárt. Az északnyugati szél továbbra is erős, a Dunántúlon és Budapest körül viharos lesz, estére azonban mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 9 fok között alakul.

Szerdán reggel, délelőtt csökken a felhőzet, ezt követően jobbára napos idő várható kevés gomolyfelhővel. Éjszaka főleg az ország északkeleti felében lehet kisebb eső, zápor, majd napközben számottevő csapadék már nem valószínű. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul, az éjszaka is szeles tájakon a magasabb értékekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható.

Csütörtökön hajnalra főként az északkeleti megyékben foltokban köd és rétegfelhőzet képződik, de ezek feloszlanak, így túlnyomóan derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A nyugati, délnyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul.

Pénteken átmenetileg megnövekedhet a felhőzet, de napközben még nem valószínű csapadék. A délnyugati, nyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

Szombaton gyengén és erősen felhős területek egyaránt lehetnek, kevés helyen futó zápor, hózápor előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, olykor meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban -3 és +3, kora délután 3 és 9 fok között valószínű.

Vasárnap gyengén és erősen felhős területek egyaránt lehetnek, kevés helyen hózápor előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkülhet. A hőmérséklet hajnalban -7 és 0, kora délután 1 és 7 fok között valószínű.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat, borítókép: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.