Közélet

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából átadták az idei állami kitüntetéseket. Dr. Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. alapító ügyvezetője is a díjazottak között szerepelt, aki a cukorrépa-termesztés és -feldolgozás tudományos igényű fejlesztése, valamint a százéves szerencsi csokoládégyártás megmentése és továbbfejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Az elismerést Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adta át Budapesten.

Dr. Takács István érdeklődésünkre elmondta, hogy meghatódottsággal fogadta a kitüntetést, és nagyon örül az elismerésnek. „Eleinte nem is sejtettem, hogy mi készül a háttérben, csak az átadást megelőző időszakban szereztem tudomást arról, hogy felterjesztettek a kitüntetésre” – mondta az alapító ügyvezető. Hangsúlyozta: aki szerencsinek vallja magát, annak nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak, elsősorban a település, tágabb értelemben pedig Zemplén iránt. Aki ezzel egyetért annak a szabadidejéhez és a lehetőségeihez képest mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy kulturális örökségünket megőrizzük.

A díjazott a csokoládékészítést a szenvedélyének tekinti, ezért ő ezt a tevékenységet nem munkaként fogta fel. Érdeklődésünkre elmondta, hogy amikor még működött a cukorgyár, akkor a két üzem (csokoládégyár) együttesen több ezer embernek biztosított megélhetést. A műszakokon kívül számos kulturális, szórakozási lehetőség állt a dolgozók részére, ami egy olyan kohéziós erő volt, ami a mai napig példaértékű. A város szó szerint pezsgett az élettől. Dr. Takács István zárásként elmondta, hogy bár többször is felkérték arra, hogy tanítson távol a várostól, őt mindig hazahúzta a szíve, mert meggyőződése, hogy az elődök által megkezdett munkát kötelessége folytatni.

Fotók forrása: Dr. Koncz Zsófia közösségi oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.