Közélet

Szent Mihály Napi Vigadalmat tartottak szeptember 29-30. között a Szerencsi Rákóczi-várban. A kétnapos eseményt többek között főzőverseny, koncertek és szabadtéri programok színesítették.

Szeptember 29. Szent Mihály napja, melyhez számos népszokás és időjárási megfigyelés fűződik. Az egyik közmondás szerint, ha Szent Mihály napján még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske. Ettől a naptól kezdődik a kisfarsang ideje, ami Katalin napjáig, azaz november 25-ig tart. További érdekesség, hogy április 24-én Szent György napjakor kihajtott állatokat ezen a napon terelték vissza; a pásztorokat pedig elszámoltatták és kifizették. Ilyenkor országszerte lakodalmakat, bálokat, valamint szentmihályi vásárokat rendeztek, ahol nemcsak a szükséges holmikat tudták beszerezni a vásározók, de szórakozási és ismerkedési lehetőség is volt egyben.

Ezt a szép régi hagyományt elevenítette fel a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár is. A kétnapos esemény szeptember 29-én Kissné Fábián Katalin (1953-2021) festőművész emlékkiállításának megnyitójával kezdődött, majd az este folyamán a Hegyalja Folk Akusztik és a Dopping Zenekar lépett fel.

Másnap főzőversennyel folytatódott az egész napos programsorozat, amelyen összesen kilenc csapat mérte össze tudását, akik ízletesebbnél ízletesebb húsos-káposztás ételeket készítettek. Az étkeket Kiss Dezső, Tóthné Sárika és Tóth Ágnes pontozta.

A zsűri értékelése alapján a legfinomabb ételt az „Öreg a nénikéd” Nyugdíjas Klub főzőcsapata, a másodikat a Szerencsi Logiklub II. számú gárdája, a harmadikat a Belovecz és Társa Kft. csapata főzte.

A győztesek a szervezők által összeállított ajándékcsomagot és Horváth Ernő, a Romák a Romákért Egyesület-Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke által felajánlott pálinkát kaptak. További résztvevő csapatok, név szerint: Szerencsi Polgárőrség, Szerencsi Logiklub I. számú csapat, „Hegyalja Kapuja" Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal Élők Egyesülete, Romák a Romákért Egyesület-Roma Polgárjogi Mozgalom, MPL-Mókás Postások Ligája, 1220. számú Szent Imre Herceg Cserkészcsapat.

„Öreg a nénikéd” Nyugdíjas Klub főzőcsapata lett az első. Fotó: Nagy István

A nap folyamán műsort adott Moczó Kálmán és cigányzenekara, a Monoki Kossuth Népdalkör, a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör, az idén 100 éves Szerencsi Férfikar, a Fantáziamalom Családi Színház, a Szerencs VSE karateszakosztálya, Angyal Mara szeniortánc csapata, a Hajnali Néptáncegyüttes, a Ciráda zenekar, a Szikra Tánciskola csoportjai és a nap sztárfellépője Sipos F. Tamás. A Szent Mihály Napi Vigadalmat számtalan kísérőrendezvény tarkította, többek között volt arcfestés, ugrálóvár, lufihajtogatás, szőlőpréselés, egészségügyi szűrés, nemezelés, mézeskalács díszítés, népmese maraton, íjászat, állatsimogatás, kutyás bemutató és különböző ügyességi játékok.

Király Judit, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár megbízott igazgatója érdeklődésükre elmondta, a céljuk a nyár méltó lezárására volt egy programokban bővelkedő rendezvénnyel.

„A terv igazából önmagát adta, hiszen kezdetét vette a szüreti időszak, ma ünnepeljük a Magyar Népmese Napját, a közeljövőben lesz az Állatok Világnapja így ezekhez kapcsolódóan is szerveztük a programokat. A végére egy összetett rendezvénnyé állt össze az egész” – mondta Király Judit.

Hozzátette, ennek az eseménynek az újdonsága az volt, hogy régen volt már ebben a szép őszies időszakban ilyen nagyszabású szabadtéri rendezvény, ezért éppen itt volt az ideje.

Nyiri Tibor polgármester a Szerencsi Hírek kérdésére elmondta, hogy a vártnál is többen érkeztek az eseményre, ami az elejétől fogva ingyenes volt. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény célja a szórakozáson és a hagyományok ápolásán túl a helyi zenekarok és népdalkörök támogatása, részükre fellépési lehetőség biztosítása. A városvezető utolsó gondolatként elmondta, hogy reméli ezzel az eseménnyel hagyomány teremtenek a jövőben.

  • Galéria:
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.