Közélet

A Rozsnyói Vásár szeptember 14–15. között került megrendezésre. A portékáikat kínáló árusok mellett számos szórakoztató program és kísérőrendezvény várta a látogatókat. A Bányászok terén megtartott eseményre meghívást kapott Szerencs Város Önkormányzata is, hiszen Rozsnyó az első testvérvárosa településünknek. A Szerencsi Híreknek Rábainé Végh Anett képviselő és Perecsi Enikő művész adott tájékoztatást.

A szerencsi delegációt Rábainé Végh Anett képviselő, Szőke Szilvia sportmenedzser és Budai Norbert önkormányzati dolgozó alkotta, akiket szeptember 15-én Domik Michal, Rozsnyó polgármestere köszöntött. Rábainé Végh Anett elmondta, hogy nagyon szívélyes fogadtatásban részesültek. A nap folyamán megtekintették testvérvárosunk nevezetességeit, a helyi önkéntes tűzoltóságot, a sportpályát és a Rozsnyói Malom 2023-as elnevezésű művészeti kiállítást.

Ezt követően Domik Michal, Rozsnyó polgármestere felvázolta, hogy a jövőben szorosabb kapcsolatot szeretne ápolni városunkkal. Kifejtette, hogy közös sport (labdarúgás, kosárlabda), és kulturális programokat szeretne rendezni, aminek elsődleges célja a testvérvárosi kapcsolatok ápolása. „Természetesen a támogatásomról biztosítottam és elmondtam, hogy Szerencs Város Önkormányzata is keresni fogja a megfelelő pályázatokat, lehetőségeket a közös program szervezésére” – mondta Rábainé Végh Anett.

Balról jobbra: Rábainé Végh Anett, Szőke Szilvia, Domik Michal és Budai Norbert. Fotó: magánarchívum

A nap zárásaként a delegáció tagjai részt vettek a Rozsnyó Malom 2023-as képzőművészeti tárlat megnyitóján, amit városházán tartottak. A kiállított művészeti alkotások az augusztus 5–12. között megrendezett Baska József Nemzetközi Alkotótáborban készültek, ahol helyi és környékbeli, valamint a Rozsnyó testvérvárosaiból érkező képzőművészek vettek részt. A nemzetközi tábor célja, hogy segítse a kezdő és amatőr alkotókat.

Az idei táborba tizenhárman érkeztek, Szerencset Perecsi Enikő és Kiss Judit képviselte. Összességében elmondható, hogy a Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországból érkező művészek más ábrázolásmódot és festészeti technikát képviseltek. A kiállításon voltak absztrakt és elvont alkotások is. A szerencsiek inkább a hagyományos irányzatot követték, szép tájképeket és mandalákat festettek.

Perecsi Enikő az alkotásaival. Fotó: magánarchívum

„Művésztársammal, Judittal korábban nem ismertük egymást, de nagyon hamar egy hullámhosszon voltunk. Együtt nagyon jól telt a tábor, szép környezetben alkothattunk” – mondta érdeklődésünkre Perecsi Enikő, aki hozzátette, hogy alkotásait olajfestékkel készítette, Judit akril festékkel és olajpasztellel dolgozott. Hangsúlyozta, hogy szereti megragadni a természetben rejlő értékeket, amik másnak unalmasnak tűnhetnek, de ő látja a bennük rejlő megörökítendő részleteket. „Alkotótársam, Judit nagyon szeret mandalákat festeni és rajzolni, nyugalmat árasztanak a képei és neki is békességet ad a munkafolyamat. Ha mindkettőnk élete úgy alakul, szívesen részt veszünk a következő táborban is” – zárta gondolatait Perecsi Enikő.

A Rozsnyói Malom kiállítás 2023 végéig látogatható (Rozsnyó, Rákóczi-tér 32. ma Bányászok tere).

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.