Közélet

Lengyelországi testvérvárosunk, Pułtusk által szeptember 15-18-a között szervezett városi napokon Szerencs is képviseltette magát. A Narew folyó partján fekvő, húszezer fős települést Mazowsze Velencéjének is nevezik a gazdag történelmi múlt és számos értékes műemléke miatt. Szerkesztőségünknek Kun Dávid projektmenedzser, testvérvárosi kapcsolattartó, a delegáció egyik tagja adott tájékoztatást.

Wojciech Gregorczyk, Pułtusk város polgármestere meghívására hat fős delegáció, Nyiri Tibor, Kiss Dezső, Kissné Gulyás Borbála, Kovács Enikő, Viola Miklós és Kun Dávid képviselte Szerencset, a város védőszentje, Szent Máté tiszteletére szervezett ünnepségen. A 26. alkalommal szervezett városi ünnepségen városunk díszvendégként szerepelt. A szerencsi küldöttséget kiemelt figyelemmel fogadták a vendéglátók.

„A csapatunk szeptember 15-én este érkezett meg, majd a helyi színházi társulat műsorát élvezhettük” – mondta Kun Dávid, aki hozzátette, hogy másnap a városban található Európa leghosszabb kövezett piacterén, külön sátor állt a rendelkezésükre. „Kiállítóként lehetőségünk volt Szerencsről szóló tájékoztató anyagokat osztogatni az érdeklődőknek, valamint tolmács segítségével a nevezetességeket is bemutattuk. A településről készített lengyel nyelvű kiadványok, hűtőmágnesek, valamint városunk hamísítatlan ízeit adó édességek hamar elnyerték a helyiek tetszését” – folytatta a projektmenedzser.

A szerencsi bemutató sátor Pułtusk piacterén. Fotó: Kun Dávid

A szerencsi termékek népszerűsítésével egyidőben Pułtusk város polgármestere Nyiri Tibor, Szerencs város vezetőjével együtt nyitották meg a helyi futóversenyt, valamint a versenyzők célba élésekor átadták a díjakat. A sporteseményt követően Nyiri Tibor a helyi rádiónak adott interjút, amelyben Szerencs bemutatása mellett, megköszönte a meghívást, és a kiváló lengyel-magyar testvérvárosi kapcsolatok további erősítését hangsúlyozta

Párhuzamos programként 3×3-as streetball (fél pályán, egy palánkra játszott utcai kosárlabda) bajnokságot rendezett a pułtuski városi sportegyesület, ahol a szerencsi delegációt Kun Dávid képviselte, aki a bajnokság történetének első külföldi játékosa is volt. A Lider Winnica nevű csapat végül a 4. helyezést érte el.

Ezt követően a városi tanács ünnepi ülésén a helyi polgármester külön köszöntötte a három testvérváros, Szerencs, a francia Montmorency, és a szlovák Szenice települések delegációit. „Az ünnepi ülés után a helyi hagyományokat bemutató, huszártalálkozót is magában foglaló látványos körmenetet tartottak, ahol a szerencsi küldöttség is felvonult saját zászlójával. A körmenetet helyi fúvószenekarok követték, zenéjükkel és dalaikkal egymást váltva” – idézte fel Kun Dávid. A város főterének nagyszínpadán Nyiri Tibor polgármester városunkról készült kisfilm bemutatásával tartotta meg prezentációját, aminek sikere volt a közönség körében. Az előadást követően a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa című fotókiállítás megnyitója következett, ami kísérőrendezvénye volt a pułtuski városnapoknak.

Balról jobbra: Wojciech Gregorczyk Pultusk polgármestere, Barbara Tokarska Pultusk News újságírója, Nyiri Tibor Szerencs polgármestere, Kókai Dominik tolmács.

Szeptember 17-én a helyi bazilikában tartottak ünnepi szentmisét. „Az emelkedett hangulatú szertartás rámutatott a lengyel egyház küldetésére és felelősségére is. Az egyháznak és a vallásnak nagy a jelentősége az országban. A lengyelek több mint 90 százaléka vallásos. Az emberek büszkék azokra a híres személyekre, akik Lengyelországból származnak, mint például II. János Pál pápa, akinek szobra a Bazilika előtt található” – mondta Kun Dávid.

A szentmisét a kahlenbergi csata 340. évfordulója alkalmából induló felvonulás követte, amelyen a delegáció tagjai is részt vettek. „A promóciós anyagok mellett városunk egyik szimbólumát, egy Szerencs feliratú világító szarvas installációt adtunk át, ami impozáns, nemzetközi parkban került elhelyezésre. A lengyel-magyar testvárvárosi kapcsolatot igyekeztünk erősíteni, ami a partner visszajelzései alapján eredményes volt és baráti szeretettel gondolunk egymásra. A pułtuski testvérváros már most be is jelentkezett a jövő évi Szerencs Város Napjára, amire örömmel várjuk őket” – zárta gondolatait Kun Dávid.

Borítókép: 3×3-as streetball bajnokság amin Kun Dávid is részt vett. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.