Közélet

A Mellrákinfó Egyesület szervezésében Szerencsen is megrendezésre került a figyelemfelhívó séta, ami a mellrák korai felismerésének életmentő fontosságára irányítja a figyelmet. A „Mozogj az életért séta – Együtt. Egymásért Szerencs!” elnevezésű helyi csapat résztvevői a polgármesteri hivatal előtt gyülekeztek szeptember 17-én a délutáni órákban, melyre több mint 140-en érkeztek.

A jelenlévők egy kisebb méretű kört tettek meg a belvárosban. Útközben érintették a piacteret és elhaladtak a Szerencsi Bonbon Kft. mintaboltja mellett is. Szinte mindenki viselte a reményt szimbolizáló rózsaszín szalagot, sokan eleve ilyen színű ruhában érkeztek.

A mellrákos megbetegedések főként a nőket, azon belül is leggyakrabban a középkorúakat és az idősebb korosztályt érinti. Magyarországon évente megközelítőleg 5-6 ezer új beteget diagnosztizálnak mellrákkal és ezek között egyre több a fiatal nő. Európában sem jobb a helyzet, évente 500 ezer diagnózis születik és a statisztikák szerint 125 ezer nő hal meg mellrákban.

A Race for the Cure a nők egészségvédelmére szervezett legnagyobb európai sportesemény. Célja a mellrák elleni szervezetek és kórházak támogatása, adományok gyűjtése és a figyelemfelkeltés. Van olyan ország, ahol évente többször is megrendezik ezt az eseményt, máshol egész éven át csak az online térben zajlik a kampány és adománygyűjtés. Az első alkalommal megszervezett szerencsi rendezvény is a Race for the Cure sporteseményhez kapcsolódott.

Az eseményre több mint 140-en érkeztek. Fotó: Nagy István

Gábor Zsuzsanna, a szerencsi csapat kapitánya és a sportesemény szervezője érdeklődésünkre elmondta, egyik régi nagy álma vált valóra azzal, hogy városunkból is rengetegen csatlakoztak ehhez a nemes kezdeményezéshez. Örömmel állt a szervezés élére, amiben rengetegen segítettek neki. Külön kiemelte Halász Tibort, Halász Viktóriát, Tóth Bélát, Juhász Esztert, Uhlar Évát, Kovács Tímeát, Kiss Anitát, Vasenszki Erikát és Rábainé Végh Anettet, akik nélkül ez az esemény nem jöhetett volna létre. A regisztráció során befolyt összegből egy vidéki kórházat támogatnak a résztvevők.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.