Közérdekű

Szerencs város jegyzője, mint I. fokon eljáró önkormányzati adóhatóság, megkezdi az építményadó bevallási kötelezettség teljesítésének ellenőrzését – adott tájékoztatást szerkesztőségünknek Oleárné dr. Kádas Marianna jegyző.

Szerencs városban az egyes helyi adókról szóló 23/2008.(XII.22.) számú rendelet alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül az a lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, melyet kommunális adófizetési kötelezettség nem terhel. Az adó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa a bevallási kötelezettségének nem tesz eleget az adóhatóság jogosult bírságot kiszabni. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 220. § (1) bekezdése alapján, ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, az adóhatóság az e törvényben adókötelezettséget előíró törvényben, illetve e törvények felhatalmazásán alapuló más jogszabályban megállapított kötelezettségnek a megszegése miatt a természetes személy adózót kettőszázezer forintig, nem természetes személy adózót ötszázezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

(2) A kötelezettség megszegésének minősül a kötelezettség hibás, hiányos, valótlan adattartalommal történő, vagy késedelmes teljesítése, illetve teljesítésének elmulasztása. Súlyosabb esetben adóbírság is kiszabható, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze, akkor az adóbírság mértéke az adóhiány 200 %-a is lehet.

Jelen átfogó ellenőrzés alkalmával az adóhatóság eltekint a bírságok kiszabásától azon ingatlan tulajdonosoknál, akik az elmaradt, vagy módosítani kívánt bevallásokat 2024. március 31. napjáig pótolják. Amennyiben a vállalkozási tevékenysége helyiséghez nem kötött, illetve a helyiséget bérleti szerződéssel használja, szíveskedjen azt is jelezni. Aki az építményadó bevallási kötelezettségének korábban már eleget tett, és változás nem következett be, újabb bevallást nem kell benyújtania!

A bevalláshoz szükséges nyomtatványok és a hozzá tartozó útmutató letölthető az önkormányzat honlapjáról (www.szerencs.hu) vagy benyújtható elektronikusan is. Amennyiben a kitöltéssel kapcsolatban kérdés, probléma merül fel, a Humán és Igazgatási Iroda munkatársai készséggel állnak rendelkezésükre személyesen, illetve az alábbi elérhetőségeken:

Nagy Barbara Zita (A-LY betű) 47/565-299 email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Királyné Merczi Edit (M-ZS betű) 47/565-283 email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.