Közérdekű

Szerencs Város Önkormányzata közreműködésével, a CYEB jóvoltából ingyenes lakossági LED-csereprogramban vehetnek részt a szerencsi és ondi háztartások.

A LED fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, és akár 10 éves élettartamának köszönhetően használója sokkal kevesebb hulladékot termel, mint az, aki hagyományos izzóval világít. Egy átlagos magyar háztartásban 20 db izzó található, ami a teljes villanyköltség közel harmadát jelenti. A ledcsere.hu weboldalon található kalkulátor segítségével néhány kattintással kiszámolható, hogy éves szinten milyen megtakarítást eredményez, ha korszerű izzókkal világítanak otthonukban.

Hogyan lehet csatlakozni a programhoz?

A ledcsere.hu oldalon, a "Jelentkezés" gombra kattintva néhány perc alatt regisztrálhat, akinek a nevén van a villanyszámla. Néhány adat kitöltését és dokumentum feltöltését követően a rendszer az éves áramfogyasztás, valamint az otthonában található izzók száma alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány darab ingyenes LED-fényforrásra jogosult.

Fontos, hogy a regisztráció utolsó oldalán átvételi helyként Szerencset jelölje meg!

A jelentkezés ellenőrzése néhány munkanapot vehet igénybe. Az átvétel időpontjáról a regisztrációt követő hetekben kapnak e-mailt a jelentkezők. A regisztráció akkor válik véglegessé, ha a jelentkezést visszaigazoló e-mailben található linkkel a jelentkezési szándékát megerősíti!

A programba 2024. április 30-ig lehet regisztrálni!

Bővebb információ és regisztráció ledcsere.hu weboldalon.

A szerencsi és ondi ingatlantulajdonosok kérdés esetén munkaidőben a +36/47 565-200-as telefonszámon kaphatnak tájékoztatást, vagy személyesen érdeklődhetnek a Szerencsi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán (3900 Szerencs, Rákóczi út 89.).

A regisztrációhoz munkaidőben, a +36/20 528-4173-as telefonszámon történő előzetes időpont egyeztetést követően a Közösségi Házban ("R" épület, Szerencs, Rákóczi út 99.) segítséget nyújt Kissné Gulyás Borbála.

Gyakran ismételt kérdések:

Miért éri meg egy cégnek, hogy ingyen LED-eket oszt? Hol van az „apróbetűs” rész?

Mint energiakereskedő a CYEB-nek is kötelező minden évben energiahatékonysági projekteket felmutatni. Ennek elmulasztása esetén büntetést kellene fizetni. Így inkább a transzparensen elszámolható LED-ek osztásával teszünk eleget törvényi kötelezettségünknek. A program anyagi hátterét az a 2020-as törvény adja, ami alapján az energiakereskedő cégeknek (villany/gáz/üzemanyag) minden évben forgalom utáni energiahatékonysági programok támogatását kell bemutatnia.

Vonatkozó szabályozás: Kapcsolódó szabályozások — Energiahatékonyság (mekh.hu)

Intézmények és cégek is részt vehetnek az akcióban?

Nem, ez az akció kifejezetten a lakosságnak szól. Amennyiben igény van céges vagy intézményi együttműködésre, jelezzék, és az illetékes kollégához irányítjuk Önöket.

Miért jó, ha átadópontként hozzájárulok a CYEB LED csereprogramjához?

Minimális energiabefektetéssel, és többletköltségek nélkül hozzájuttatják a lakosságot/munkavállalókat egy olyan lehetőséghez, melynek segítségével ingyenesen juthatnak a környezetet kevésbé terhelő fényforráshoz. Emellett a villanyszámlájuk csökkentéséhez is hozzájárulnak. A fentiek kommunikálásának részleteit, és azt, hogy mennyire hangsúlyozza ki a folyamatban saját szerepét, az átadópont üzemeltetőjére bízzuk.

Mikor és hogyan érdemes meghirdetni a LED csereprogramot?

Csak a szerződéskötést követően, amikor az önkormányzat/partnercég részéről van kijelölt felelős. Önkormányzatoknak a helyi nyomtatott sajtó megjelenési időpontjának figyelembe vételével, hogy azokhoz is eljuthasson az akció híre, akik nem, vagy csak korlátozottan rendelkeznek internet hozzáféréssel. Regisztrációs időszakként a település/szervezet méretétől függően 4-6 hetet javaslunk. Jellemzően a regisztrációk lezárását követően 2-2,5 hónappal kezdődik meg az átadópontokon a LED-ek kiosztása az önkormányzat által megjelölt nyitvatartási időben.

Cégek esetében javasolt a dolgozóknak kiküldött (hír)levélben, illetve a céges belső újságban meghirdetni a lehetőséget. A regisztrációs időszaknak 2 hetes időintervallumot javaslunk. A regisztrációkat követően leszállításra kerülnek a LED-ek, ezt követően a cég az általa meghatározott nyitvatartási időben kiosztja a munkavállalók számára. A csereprogramban való részvétel lehetőségének kommunikálását és annak részleteit, valamint azt, hogy az átadópont mennyire hangsúlyozza ki a folyamatban saját szerepét, az átadópont üzemeltetőjére bízzuk.

A regisztráció során melyik átvevőhelyet válasszák a lakosaink/munkatársaink?

Az önkormányzati partnerek értelemszerűen alfabetikus sorredben, településként jelennek meg az átvevőpont pontos címével.

A cégek egy számot kapnak, amelyet majd az akció meghirdetésekor mindenképpen kommunikálniuk kell a munkavállalóik felé, hogy a legördülő listából a megfelelő számot válasszák.

Mi a garancia arra, hogy nem lesznek visszaélések a regisztráció során?

A regisztráció során egy külön erre a célra tervezett algoritmus számolja ki, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult. Ez a szám az éves áramfogyasztás, valamint a háztartásban található izzók számának és napi működési idejének függvénye.

Honnan tudja a felhasználó, hogy jöhet átvenni az ingyenes LED-jeit?

Regisztrációkor a felhasználó megadja az email címét, melyre ügyfélszolgálatos kollégáink az önkormányzattal egyeztetett osztás időpontját és helyszínét elküldik számára.

Jogosult-e az akcióra az, aki albérletben él, de nincs a nevén villanyszámla?

Csak abban az esetben, ha a tulajdonos nevében regisztrál, és átvételkor magával viszi a tulajdonos által aláírt meghatalmazást.

Jogosult-e az ingyenes LED-ekre, aki napelemet használ?

Azokon a fogyasztási helyeken, ahol napelemes termelés történik, az ide vonatkozó jogszabályok értelmezése szerint sajnos nem jogosultak az ingyenes LED-ekre.

Mi a teendő, ha valaki feltöltős villanyórát használ?

A regisztrációhoz szükséges igazolni az elszámolt időszak kezdetét és végét illetve a felhasznált mennyiséget. A regisztrációhoz kérjen igazolást a szolgáltatótól.

Ha egy önkormányzati dolgozó segít a lakosságnak a regisztrációban, lehetséges-e, hogy a hivatali email címére több regisztrációt is elvégezzen.

Igen, ezt nem korlátozzuk.

Mi a teendő, ha a regisztráló címe Külterület vagy HRSZ?

A kitöltés során a közterület nevét (utca, köz, tér stb.) mindenképpen be kell írni, rendszerünk csak így fogadja el a regisztrációt. Ezért azt javasoljuk, hogy ha pl. Külterület 575. a cím, akkor úgy kell beírni, hogy Külterület utca 575. Ha HRSZ 800/a van feltüntetve, akkor HRSZ utca 800/a-nak kell beírni.

Mi a teendő, ha egy regisztráló lakos problémát jelez?

Kérjük, írjon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Megadható-e a mobilszám helyett vezetékes?

Igen.

Mi a teendő, ha elhunyt, akinek a nevére a villanyszámla szól?

Hagyatékátadó végzést követően a szolgáltatónál szükséges kezdeményezni a névátírást. Névátírást követően az első számla kézhezvétele után szíveskedjen újra regisztrálni.

Lehet-e régi személyi igazolvánnyal regisztrálni?

Igen.

A számlatulajdonos adatait kell feltölteni?

Nem. A felhasználó adatait kell beírni.

Regisztrálhatnak-e a társasházi lakásokban közös villanyszámlát kapók?

A társasháznak is van villanyszámlája, tehát a közös képviselő pályázhat LED-cserére a társasház közös területeire vonatkozóan. Ha van almérő, és az a tulajdonos nevén van, akkor tud regisztrálni.

Hol található a program pontos leírása?

A LAKOSSÁGI LED PROGRAM-ban való részvétel és ajánlatkérés/ajánlatadás, valamint a mindezek alapján létrejövő szerződéses kapcsolat szerződéses feltételek szerint folyik (a továbbiakban: „ESZF”), amelynek elfogadása a Web felületen a kijelölt négyzetbe való kattintással, valamint elektronikusan kifejezett nyilatkozat megtételével történik (a továbbiakban: „Részvételi Nyilatkozat”), az ESZF felhasználói elfogadása alapján – abban az esetben, ha a CYEB az ajánlatkérésre ajánlatot adott – energiahatékonysági megállapodás (a továbbiakban: „Energiahatékonysági Megállapodás”) jön létre a felhasználó és a CYEB között. E folyamat a Web felületen kifejezett nyilatkozatokkal megy végbe akként, hogy a jelentkező felhasználó által megadott elektronikus kapcsolattartási adatok között megadott e-mail címre a jelentkező megerősítő üzenetet kap, melynek elfogadása (megerősítése) a Web felületre feltöltött jelentkezést (ajánlatkérést) aktiválja. Az ESZ, a Részvételi Nyilatkozat, valamint az Energiahatékonysági Megállapodás a ledcsere.hu felületen érhetőek el.

Milyen adatokhoz jut a Partner Önkormányzat?

A Partner Önkormányzat a személyes adatokat érintően, mint adatfeldolgozó vesz részt (adatkezelő a CYEB), ehhez a csatolt megállapodás megkötésére van szükség (a megállapodást az együttműködési megállapodással egyidőben kell megkötni), a megállapodás tartalmazza a LAKOSSÁGI LED PROGRAM-ban érintett személyes adatok körének nyilvántartását is.

A Partner Önkormányzat regisztrált személyenként névre szólóan kitöltött átvételi nyilatkozat kap?

Az Átvételi nyilatkozat a felhasználókkal létrejövő megállapodás részeként a web felületen generálódik, mely így névre szóló, s a nyilatkozatokat a Partner Önkormányzatnak ennek megfelelően fogjuk átadni.

Átadópont létrehozása és üzemeltetése, továbbá mi szükséges ezekhez?

Egy kb. 1 nm-es terület kis asztallal vagy pulttal, emberi erőforrás és egy zárható, minimum egy raklapnyi területű raktár.

Milyen nyitva tartás javasolt?

Ez a település/cég működésén, kapacitásán, valamint a regisztráló magánszemélyek számán múlik. Az fontos, hogy az átadópont csak a regisztrációs időszak lezárulását követően nyisson meg. Heti 1-2 napon 2-6 órában, a regisztráltak számától függően.

Mikor kapja meg az átadópont a LED-eket?

A regisztrációs időszak lezárását követően (jellemzően a szerződésben feltüntetett 60.nap után). Az átadópont, valamint a CYEB logisztikai részlege által egyeztetett időpontban.

Hol és hogyan kell tárolni a LED-eket?

Egy zárható, minimum egy raklapnyi területű raktárban/irodában.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.