Kultúra - Hagyomány

Baráti kórusokkal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a Szerencsi Férfikórus. A június 3-ai eseményen az ünnepelten kívül színpadra lépett a Hegyalja Pedagógus Kórus, a vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyeskar, a Mezőkeresztesi Férfikórus és a felsőzsolcai Rozmaring Népdalkör.

A szerencsi Rákóczi-vár színháztermében megtartott jubileumi koncert előtt Madák György, a kórus sajtószóvivője idézte fel a dalárda történetét, majd felolvasta Pallai Miklós, a Szerencsi Cukorgyár egykori vezérigazgatója által az alkalomra írt levelét, aki balesete miatt nem tudott jelen lenni az eseményen. Ezt követően Gaál Ernő szerencsi származású író, költő szólalt fel, aki egy a száz éves Szerencsi Férfikar tiszteletére írt versét szavalta el.

Nyiri Tibor polgármester beszédében kifejtette, hogy rendkívül büszke a száz éves Szerencsi Férfikórusra. „Kívánom a magyar kultúrának, a kórusmozgalomnak, hogy még sok száz éven keresztül adjon erőt és hátteret a folytatáshoz, mi is ezért dolgozunk” – mondta a városvezető.

Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes elmondta, hogy a város szerencsés helyzetben van hiszen rengeteg mindenre lehetünk büszkék: például Rákóczi Zsigmondra, a kiváló minőségű helyi borokra, a csokoládéra és természetesen a száz éves Szerencsi Férfikórusra, amely egyfajta zászlóshajó a helyi büszkeségek tárházában. Hozzátette: a kórus a hagyományok nagy őrzője hiszen, ha őket hallgatjuk betekintést nyerhetünk a múltba, mondhatni egy kort énekelnek meg, amiért köszönettel és hálával tartozunk.

Arra a kérdésre, hogy mit hoz a jövő Gebri József, a Szerencsi Férfikar karnagya érdeklődésünkre elmondta, hogy az utánpótlás nevelés sajnos nehézkesen megy, de vannak ötleteik, hogy javítsanak a helyzeten. „Azt tervezzük, hogy a helyi gimnáziumban egy hosszabb 10-15 perces szünetet kérünk azért, hogy az aulában dalokat énekelhessünk, hátha valakinek kedve támad hozzánk csatlakozni” – mondta Gebri József karnagy.

További részletek a Szerencsi Hírek következő számában, az esemény rövid időn belül teljes egészében megtekinthető lesz a Szerencsi Hírek YouTube oldalán. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.