Kultúra - Hagyomány

A nemezelő szakkör résztvevőinek munkáiból nyílt kiállítás a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtárban, július 25-én.

A nemezkészítés egy ősi kelmekészítő mesterség, melynek során az állati szőrökből erős, mégis puha, jól szigetelő anyag keletkezik. A gyapjúhoz – a nemez alapanyaga – több gyógyító tulajdonságot is társítanak: egyrészt serkenti a vérkeringést, enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, a benne lévő lanolin pedig ortopédiai és reumás betegségek ellen hatásos. A nemezkészítés szerepe különleges a magyar kultúrában, gyökerei népünknél több ezer évre nyúlnak vissza, és mi vagyunk a legnyugatibb nép, mely ősmesterségeként művelte.

A megjelenteket Király Judit, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár megbízott igazgatója köszöntötte. Beszédében elhangzott, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet 2021 őszén tette közzé a „Tudásunkkal kézen fogva” elnevezésű felhívást a művelődő közösségek megerősítése céljából, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs egyetértése mellett Magyarország Kormányának támogatásával. Ekkor hat féle szakköri tevékenység meghirdetése történt (mézeskalács sütés, vesszőfonás, gyöngyfűzés, csipkeverés, nemezelés, hímzés), melyekre a települések pályázhattak.

A nemezelő szakkör résztvevői. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

„2021-ben mi még nem pályáztunk, de 2022-ben már két szakköre is nyertünk forrást: a nemezelés és a mézeskalács sütés” – mondta Király Judit. Hozzátette, a foglalkozásokhoz a kormány biztosította a forrásokat. A szakkörökön hétről hétre szebbnél szebb alkotások készültek, ahogy azt a fotók is bizonyítják. Király Judit hangsúlyozta, hogy a foglalkozások a jövőben további szakkörökkel bővülnek.

Nyiri Tibor polgármester örömének adott hangot, hogy a koronavírus-járvány után újra pezseg az élet a Rákóczi-várban, ahol hétről hétre számos program várja az érdeklődőket. „Azt kívánom, és azon fogunk dolgozni, hogy a városban minél több ehhez hasonló szakkör legyen. A Rákóczi-várnak mindig az volt az erőssége, hogy a zenei és kulturális programokon túl, szakkörök, klubfoglalkozások széles választéka volt elérhető” – zárta gondolatait a városvezető.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.