Kultúra - Hagyomány

Az idei Zempléni Fesztivál húsz településen, ötven helyszínen és több mint ötszáz fellépő művésszel várja a szórakozni vágyókat egészen augusztus 19-ig.

A Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiváljának szerencsi programsorozata „Szabad egy bécsi táncra?” című komolyzenei előadással kezdődött szeptember 12-én, a Rákóczi-vár belső udvarán. A méltán híres Budafoki Dohnányi Zenekart az osztrák-olasz származású Guido Mancusi karmester vezényelte. A zenekar tagjai már szinte otthon érzik magukat városunkban, hiszen évről évre ők nyitják a szerencsi programsorozatot.

Olyan darabok csendültek föl, amelyek híven tükrözték a 19. századi báli hangulatot. A koncert első kétharmadában a Strauss-család tollából származó, ismert bécsi zenék (ifj. Johann Strauss: Indigo Marsch, A szférák zenéje – keringő, Árvácska polka-mazurka, ifj. Johann Strauss: Im Sturmschritt, Mirtuszkoszorú keringő), a továbbiakban pedig a karmester Aranykor-ihletésű, nagy sikert arató tánczenéi szólaltak fel, melyek szintén 19. század hangulatát idézik, de grandiózus, 21. századi köntösben.

Bécsi keringő a Rákóczi-várban - Fotó: Nagy István

A Zempléni Fesztivál programsorozata nem jöhetett volna létre a támogatók nélkül, többek között Szerencs Város Önkormányzatának anyagi hozzájárulása nélkül, amit a tavalyi évhez képest megdupláztak.

A következő szerencsi esemény Gyöngyösi Levente és a Seventeen Singers előadásában a „Boldogok a tiszta szívűek” című szerzői est lesz. Időpont: 2023. augusztus 15-e este 19 óra. Helyszín: a Munkás Szent József katolikus templom. A belépés díjtalan!

Az Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőnek, a Budafoki Dohnányi Zenekar rezidens művészének latin nyelvű, egyházi kórusdarabjai közül csendül fel néhány; köztük olyan művek, amelyeket a magyar közönség korábban nem hallhatott, mivel külföldi kórusok megrendelésére készültek. De megszólal egy többtételes kantáta is a 71. zsoltár szövegére. A szerző maga vezényli az erre az alkalomra alakult tizenhét tagú énekegyüttest, melynek hivatásos énekművészei a Purcell Kórus, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Énekkarának tagjai közül kerültek ki.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.