Kultúra - Hagyomány

A nemezelők után a mézeskalács szakkör alkotásaiból nyílt mini kiállítás augusztus 16-án a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtárban. A mézeskalács alakban és díszítményben egyaránt a legváltozatosabb sütemény. Kevés olyan nagy hagyománnyal rendelkező kézműves tevékenység van, amely változatlan alapanyagokból, összetevőkből készítve ma is él.

A megjelenteket Király Judit, az intézmény megbízott igazgatója köszöntötte. Beszédében elhangzott, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet 2021 őszén tette közzé a „Tudásunkkal kézen fogva” elnevezésű felhívást a művelődő közösségek megerősítése céljából, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs egyetértése mellett Magyarország Kormányának támogatásával.

Ekkor hat féle szakköri tevékenység meghirdetése történt (mézeskalács sütés, vesszőfonás, gyöngyfűzés, csipkeverés, nemezelés, hímzés), melyekre a települések pályázhattak. „Két szakköre is nyertünk pénzt: a nemezelés és mézeskalács sütés, a programhoz szükséges anyagokat a Nemzeti Művelődési Intézet adta, nekünk csak a csoportokat kellett biztosítani húsz szakköri foglalkozás erejéig” – mondta Király Judit.

Király Judit megnyitja a mini kiállítást - Fotó: Nagy István

A kiállítást megtisztelte jelenlétével Zámbori Adrienn módszertani referens, aki a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatóságot képviselte. Érdeklődésünkre elmondta, hogy az anyagi támogatás és az online segíti videókon túl fontos, hogy egy mentor is legyen a helyszínen, aki az egész munkafolyamatot koordinálja. Szerencsen ez a személy Garay Lászlóné Piroska volt, akinek nagy tapasztalata van a mézeskalács sütésben. A legszebb darabok augusztus 31-ig tekinthetők meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A szakkör sikeresen vette az akadályokat, munkáikból ezúttal is mini kiállítást rendeztek augusztus 16-án a könyvtárban. A szakköri foglalkozások a jövőben tovább folytatódnak gyertyaöntéssel és bútorfestéssel.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.