Megye

Az elmúlt hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már februárban elkezdődött a tavaszi erdőtűz szezon – figyelmeztet a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Mint írják, 2019. február 25-től öt megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, ezek a következők:

  1. Bács-Kiskun megye,
  2. Borsod-Abaúj-Zemplén megye,
  3. Jász-Nagykun-Szolnok megye,
  4. Heves megye
  5. és Pest megye

A Nébih arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, mivel Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A fokozott erdőtűz kockázat miatt a Nébih erdészeti szakemberei és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának munkatársai megkezdték az erdőtűzkockázat értékelő rendszer működtetését. A rendszer segítségével naponta jelölik ki a tűzgyújtási tilalommal érintett területet, mérlegelve a várható időjárást, az erdei biomassza állapotát és a megelőző időszak tűzeseteit.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása, ezekről itt olvashat bővebben.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak. Mindemellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is rendelkezésre áll.

Forrás: Nébih

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.