Megye

Nem csak a településen, de a környéken, sőt megyehatáron túl is népszerű a Megyaszói Fúvószenekar. A zenészek szombaton, a község hagyományos falunapján ünnepelték megalakulásuk századik évfordulóját, az eseményen – mások mellett – Koncz Ferenc országgyűlési képviselő és Nyiri Tibor polgármester is gratulált az együttesnek.

Hajdú Istvánné polgármester ez alkalomból mondta el, hogy a csoportot 1929 márciusában rezesbandaként jegyzi a helytörténet, feltételezések szerint Pankucsi Lajos és Balogh Bertalan voltak az alapítók. Ahogy tartják két havi gyakorlás után már lakodalomban játszottak, főleg népdalokat játszottak. Népszerűségükre már akkor jellemző volt, hogy távolabbi helyekre is meghívást kaptak egy-egy bál, mulatság kapcsán.

1992-ben ’94-ben, ’98-ban, 2000-ben Gyula város Nemzetközi Tűzoltó Fesztiváljának résztvevői voltak, elnyerték a város különdíját „Hagyományőrzés,” illetve „Hagyomány és megújulás” kategóriákban. 2002-ben a „Stílusos, kitűnő tempóválasztású indulójukért” ismét különdíjat, majd 2004-ben „A legdinamikusabban fejlődő zenekar” címet kapták meg, ugyancsak Gyulán. Hajdú Istvánné hozzátette, jelenleg a helyi Művelődési Ház az otthonuk, ott gyakorolnak, tagjaik minden korosztályt képviselnek, azaz megoldott az utánpótlás, hangszereik frissítéséhez az önkormányzat nyújt támogatást.

Megyaszó falunapja természetesen fellépési lehetőséget biztosított a helyi óvodásoknak, iskolásoknak, a Megyaszói Népdalkörnek és Citerazenekarnak, meghívott vendégként a Theater Brass, a Kelet Brass Band, Baby Gabi szórakoztatta a nagyérdeműt.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.