Oktatás - Nevelés

Január végén 15 településről közel 300 diák látogatott el a Szerencsi Bonbon Kft. üzemébe, valamint a Nestlé Hungária Kft. szerencsi gyárába. A diákok ezen látogatások alkalmával közelebbről is megismerkedtek az édesiparral és betekinthettek a különféle szakmák rejtelmeibe.

Tavaly októberben együttműködési megállapodást írt alá Szerencs Város Önkormányzata, a Bonbon Kft, a Nestlé Hungária Kft, illetve a Halász Produkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ennek keretében a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában édesipari termékgyártó, gyártósori gépbeállító, illetve elektronikai műszerész képzések indulnak azidei tanévtől. – A fenntartótól érkező jóváhagyást követően megkezdtük pályaorientációs tevékenységünket. Meglátogattuk a környékbeli iskolákat osztályfőnöki órák és szülői értekezletek keretében, hogy tájékoztassuk a 8. osztályos tanulókat az újonnan induló képzéseinkről.

Úgy gondoltuk, hogy a hagyományos pályaorientációs tevékenység mellett szükség van egy innovatív megoldásra is: gyárlátogatások formájában ismertetjük meg a gyerekekkel, a szakma rejtelmeit, a cégek történetét. Azt is megtudhatták, hogy milyen előrelépési lehetőségek vannak a későbbiekben az adott cégeknél, külső gazdálkodó szervezeteknél – mondta el érdeklődésünkre Kovács Enikő, a Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatója. A pályaorientációs látogatáson Nyiri Tibor polgármester is jelen volt. A városvezető szerint nemcsak a városnak, hanem az egész térségnek fontos, hogy lehetőség nyílik az édesipari szakemberek képzésére.

– Sajnos az idők folyamán ismert, hogy mi történt a magyar élelmiszeriparral, és a cukorgyárral. Célul tűztük ki a Bonbon Kft, a Nestlé, KonczFerenc országgyűlési képviselő úr, Szerencs város önkormányzata, Halász Tamás és munkatársai, valamint a Szerencsi Szakképzési Centrum, hogy valamit teszünk azért, hogy a gyerekek ne menjenek messzire szakmát tanulni. Pedagógusként láttam azt, hogy a diákok mind a nyolcadik osztályban, mind a középiskolában bizonytalanok, merre is menjenek továbbtanulni. Azt szeretnénk ezzel üzenni, hogy Szerencsen lesz jövőben munkahely és élet.

Decemberben két miniszter is járt a településen, akik segítségünkre lehetnek abban, hogy Szerencs visszakapja régi fényét az élelmiszeripar területén. Ehhez a jövőben szakemberek kellenek majd, akiknek a képzését időben megkezdjük – mondta Nyiri Tibor.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.