×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cikkek/2020/Oktober/20201015_digitalis_alkotomuhely/20201015_digitalis_alkotomuhely_galleria

Oktatás - Nevelés

A Szerencsi Szakképzési Centrum a GINOP-6.2.3-17-2017-00034 számú, „A Szakképzési Intézményrendszer Fejlesztése a Szerencsi Szakképzési Centrumban” elnevezésű pályázat keretein belül alakította ki Digitális Közösségi Alkotóműhelyét (DKA). Ennek ünnepélyes átadására szeptember 30-án került sor a SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola épületében.

Az eseményen Rubi Zsoltné kancellár köszöntötte a megjelenteket és elmondta: a DKA műhelyek kialakításának célja, hogy népszerűsítsék a szakképzést és a pályaorientációt, valamint játékos formában segítsék a pályaválasztást az általános iskolások körében. Az alkotóműhelyt az intézmény saját, illetve más iskolák diákjai egyaránt használhatják tanórai, tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök és versenyek megtartására.

Rubi Zsoltné kancellár köszöntötte a megjelenteket. © Fotó: Szerencsi Szakképzési Centrum

Az eseményen Prof. Dr. Bódis József, az alkotóműhely létrehozását támogató Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány a nagyon széles társadalmi és szakmai egyeztetést követően létrejött szakképzési stratégiára alapozva alakította át a szakképzés teljes rendszerét.

Dr. Bódis József, Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára © Fotó: Szerencsi Szakképzési Centrum

A digitalizációval kapcsolatban Prof. Dr. Bódis József elmondta, nem elég a tanulók figyelmét felkelteni a digitális világ iránt, hanem azt - a szakmai tartalom és képzések segítségével - fenn is kell tartani, az így szerzett digitális tudás pedig a legfontosabb eszköz lehet a korai iskolaelhagyás és a lemorzsolódás elleni harcban.

Csontos Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal projektirányítási elnökhelyettese ünnepi beszédében a digitalizáció fontosságát emelte ki. Az alkotóműhelyben a diákok megismerhetik és kipróbálhatják a legkorszerűbb technológiákat: a programozott 3D nyomtatást, a lézervágást, a CNC megmunkálást vagy a programozott varrógépet.

Robotkar vágta át a nemzeti színű szalagot © Fotó: Szerencsi Szakképzési Centrum

Az ünnepi műsort és a beszédeket követően rendhagyó módon programozott robotkar vágta át a nemzeti színű szalagot a Digitális Közösségi Alkotóműhely átadásán, majd a megjelentek megtekintették a műhelyet.

A DKA egy olyan tér, ahová a gyerekek betérnek és kipróbálhatják a legújabb technológiai eszközöket és a legújabb technológiai lehetőségeket, saját motivációból eredően kísérletezhetnek, egyedi ötleteiket valósíthatják meg a különböző alkotótechnikákkal, illetve azok kombinációjával. A későbbiek folyamán a pályaválasztás előtt álló diákok olyan szakkörökön vehetnek itt részt, ahol megismerhetik az egyes szakterületeket, és sikerélményt szerezhetnek a tevékenységek során.

{gallery}cikkek/2020/Oktober/20201015_digitalis_alkotomuhely/20201015_digitalis_alkotomuhely_galleria{/gallery}

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.