Oktatás - Nevelés

A Szerencsi Szakképzési Centrum a GINOP-6.2.3-17-2017-00034 számú, „A Szakképzési Intézményrendszer Fejlesztése a Szerencsi Szakképzési Centrumban” elnevezésű pályázat keretein belül alakította ki Digitális Közösségi Alkotóműhelyét (DKA). Ennek ünnepélyes átadására szeptember 30-án került sor a SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola épületében.

Az eseményen Rubi Zsoltné kancellár köszöntötte a megjelenteket és elmondta: a DKA műhelyek kialakításának célja, hogy népszerűsítsék a szakképzést és a pályaorientációt, valamint játékos formában segítsék a pályaválasztást az általános iskolások körében. Az alkotóműhelyt az intézmény saját, illetve más iskolák diákjai egyaránt használhatják tanórai, tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök és versenyek megtartására.

Rubi Zsoltné kancellár köszöntötte a megjelenteket. © Fotó: Szerencsi Szakképzési Centrum

Az eseményen Prof. Dr. Bódis József, az alkotóműhely létrehozását támogató Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány a nagyon széles társadalmi és szakmai egyeztetést követően létrejött szakképzési stratégiára alapozva alakította át a szakképzés teljes rendszerét.

Dr. Bódis József, Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára © Fotó: Szerencsi Szakképzési Centrum

A digitalizációval kapcsolatban Prof. Dr. Bódis József elmondta, nem elég a tanulók figyelmét felkelteni a digitális világ iránt, hanem azt - a szakmai tartalom és képzések segítségével - fenn is kell tartani, az így szerzett digitális tudás pedig a legfontosabb eszköz lehet a korai iskolaelhagyás és a lemorzsolódás elleni harcban.

Csontos Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal projektirányítási elnökhelyettese ünnepi beszédében a digitalizáció fontosságát emelte ki. Az alkotóműhelyben a diákok megismerhetik és kipróbálhatják a legkorszerűbb technológiákat: a programozott 3D nyomtatást, a lézervágást, a CNC megmunkálást vagy a programozott varrógépet.

Robotkar vágta át a nemzeti színű szalagot © Fotó: Szerencsi Szakképzési Centrum

Az ünnepi műsort és a beszédeket követően rendhagyó módon programozott robotkar vágta át a nemzeti színű szalagot a Digitális Közösségi Alkotóműhely átadásán, majd a megjelentek megtekintették a műhelyet.

A DKA egy olyan tér, ahová a gyerekek betérnek és kipróbálhatják a legújabb technológiai eszközöket és a legújabb technológiai lehetőségeket, saját motivációból eredően kísérletezhetnek, egyedi ötleteiket valósíthatják meg a különböző alkotótechnikákkal, illetve azok kombinációjával. A későbbiek folyamán a pályaválasztás előtt álló diákok olyan szakkörökön vehetnek itt részt, ahol megismerhetik az egyes szakterületeket, és sikerélményt szerezhetnek a tevékenységek során.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.