Oktatás - Nevelés

A tavaszi digitális oktatás sok családban nehézséget okozott, mert nem állt a diákok rendelkezésére asztali számítógép, laptop vagy notebook. November 12-e óta ismét otthonról tanulnak a középiskolások. Sokaknak még mindig a mobiltelefon az egyetlen eszköz, amivel csatlakozni tudnak a távoktatáshoz. A most 25 éves Cisco Magyarország ötlete nyomán a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítvány eszköz pályázatot hirdetett a Szerencsi, Nyíregyházi és a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum iskoláiban tanulók részére. 

A támogatás célja a hátrányos helyzetű gyermekek beintegrálása a digitális oktatásba. A sikeres pályázatok eredményeképpen 40 tanuló kapott notebookot – a Szerencsi Szakképzési Centrum iskoláiban tanulók közül. Az ünnepélyes átadásra 2020. december 16-án délelőtt került sor.

Az átadó esemény központi helyszíne Szerencsen, a digitális közösségi alkotóműhelyben volt, ahol a Szerencsi SZC Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskola öt nyertes diákja volt jelen, a centrum további 6 intézménye, valamint a Nyíregyházi SZC Webex Boardon keresztül, online csatlakozott az átadóhoz.

A rendezvényen Bukta Márta főigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd résztvevők megtekintették az alkalomra készített verses videóösszeállítást.

Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszédében arról szólt: nagyon fontos, hogy olyan eszközök álljanak a diákok rendelkezésére, amelyek nemcsak az intézményekben, hanem otthon is segítik a munkájukat. Lényeges, hogy valóban biztosítottak legyenek azok a lehetőségek, amelyekre ahhoz van szükség, hogy valaki a szakmájának a mestere legyen.  

Rubi Zsoltné, a Szerencsi SZC kancellárja és Sisák Zoltán a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át a notebookokat. © Fotó: Nagy István

Közel 20 IT cég, kezdeményezőként pedig a Cisco Magyarország is a program mellé állt. Dalos Ottó, a Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a HTTP Alapítványon keresztül, több mint 20 éve jó kapcsolatban vannak az iskolákkal. Hangsúlyozta: büszke arra, hogy ilyen sok oktatási intézményben tudtak segíteni a gyerekeknek. 

Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte: a digitális oktatáshoz nagyon sok minden szükséges, de legfontosabb az eszköz és a technika. – A tavaszi időszakban azt láttuk, hogy ez a technika sok helyen nincs meg. Főként a hátrányos helyzetű régiókban, ahol több olyan család él, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy technikai eszközöket, tabletet, notebookot vásároljanak a gyerekeknek.

A mai nappal együtt 217 notebookot tudunk átadni rászoruló diákoknak. Bízom benne, hogy ezen az úton tovább tudunk menni és újabb cégek fognak csatlakozni a kezdeményezéshez

– mondta.

Ezt követően Rubi Zsoltné, a Szerencsi SZC kancellárja és Sisák Zoltán, adta át a notebookokat a diákoknak.

Az esemény zárásaként az iskolák körkapcsolása során fejezték ki hálájukat a HTTP Alapítványnak és a Cisco Systems Magyarország Kft-nek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.