Oktatás - Nevelés

Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján, szeptember 30-án ünneplik a Magyar Népmese Napját. Első ízben 2005-ben rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Ezen alkalomból a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár, szeptember 27-29-e között több turnusban fogadta a Szerencsi Óvoda és Bölcsőde, Gyárkerti illetve a Napsugár óvodaépület összes csöppséget. Meczóné Reviczki Beáta könyvtáros a gyermekeknek Benedek Elek-től a Csillagszemű Juhász történetét olvasta fel papírszínház-mese formában. Ezt követően az óvodások színeztek, kirakósokat oldottak meg, s önfeledten játszottak a könyvtárban. Meczóné Reviczki Beáta felhívja a szülők figyelmét, hogy nem feltétlenül szükséges megvenni – a néha méregdrága – mesekönyveket.

A gyermekkönyvtárat Szerencsen az elmúlt évben teljesen felújították, rengeteg meséskönyvet kilehet kölcsönözni, akár több hétre is.

A mesehallgatás és meseolvasás személyiségformáló hatással rendelkezik. A fejlődéslélektannal foglalkozó szakértők szerint a mesék a kisgyermekek értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bírnak, hiszen hozzájárulnak a képi szimbolikus világ kialakulásához és további fejlődéséhez. Pedagógusok tapasztalatai szerint azok a gyerekek, akiknek mesélnek otthon, élénkebb fantáziával és jobb rajzkészséggel rendelkeznek. Emellett a mesék segítenek korán megkülönböztetni a jót a rossztól, az igazságost az igazságtalantól, a helyest a helytelentől.

Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.