Oktatás - Nevelés

A Szerencsi Szakképzési Centrum GINOP-6.2.3-17-2017-00034 azonosítószámú projekt keretében valósította meg a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztését az Európai Unió támogatásával. A beruházás az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg, a Széchenyi 2020 program keretében. Az elnyert, vissza nem térítendő támogatás összege: 549,82 Millió Ft volt. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100%-a.

A projekt megvalósításában a Szerencsi Szakképzési Centrum mind a 7 tagintézménye részt vett. A pályázat célja volt, hogy csökkenjen a szakképzést végzettség nélküli elhagyó tanulók száma, ezzel elősegítve azok elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A program során megtörtént a tanulói készségek és képességek fejlesztése.

Az intézményi rendszer átfogó fejlesztése alatt pedagógus továbbképzések és intézményi infrastruktúra fejlesztés is történt. A projektnek több célcsoportja volt, elsődlegesen a Szerencsi Szakképzési Centrumban tanuló diákok és pedagógusok. Mellettük pedig a fejlesztésektől függően hol közvetett, hol közvetlen célcsoportként a szerencsi és a Szerencsi Szakképzési Centrum vonzáskörzetében élő általános iskolai diákok, illetve a szakképzéssel együttműködő helyi gazdálkodó szervezetek, tágabb értelemben pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei teljes szakképzési és munkaerőpiacon megjelenő szereplők is.

A pályázat keretében a lemorzsolódás csökkentése érdekében kis létszámú tanulócsoportos foglalkozásokat tartottak a pedagógusok, ahol az alapkészségek fejlesztése mellett többek között tanulói problémamegoldó készségfejlesztés is történt.

Ennek köszönhetően a tanulók eredményei jelentős mértékben javultak.

Megvalósultak az oktatás világából a munka világába való hatékony és eredményes átlépést segítő példakép programok, az iskolában végzett sikeres diákok részvételével. Emellett a diákoknak prevenciós és kortárssegítő programokat is szerveztek. A roma tanulók számára támogatást nyújtó, az iskolai lemorzsolódás megelőzését szolgáló tevékenységek is megtörténtek.

A projekt keretében eszköz-és infrastruktúra fejlesztések valósultak meg: számítástechnikai eszközöket, szabadidős eszközöket, közösségi bútorokat sikerült beszerezni. A Digitális Közösségi Alkotóműhely kialakítása a projekt kiemelkedő eredménye. Ebben a speciális oktatási térben projekt alapú oktatás zajlik. Az alkotóműhelyben a diákok megismerhetik és kipróbálhatják a legkorszerűbb technológiákat, többek között a programozott 3D nyomtatást, a lézervágást, a CNC megmunkálást vagy a számítógépes program alapján működő hímző- varrógépet.

A projekt lehetőséget teremtett tanórán kívüli programok szervezésére: a diákok tanulmányi kirándulásokon, színház- és múzeumlátogatásokon, valamint egyéb kulturális programokon vettek részt.

További információ: www.szerencsiszc.hu

 

Infoblokk also

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.