Oktatás - Nevelés

A KultUp csapata február 7-én ellátogatott a Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolába, ahol különböző művészeti programokat szerveztek a diákoknak.

A KultUp nem más, mint egy országos színházi roadshow: tematikus előadások és műhelymunka a Déryné Program szervezésében. A szervezők a középfokú oktatási intézményekbe kívánják eljuttatni a színházi és művészetoktatási programokat. Céljuk ezzel a kultúraterjesztés, pályaválasztási szemléletformálás és tehetséggondozás. Kiemelt figyelmet fordítanak azokra az intézményekre, ahol korlátozott a kultúrához való hozzáférés lehetősége.

A tanulók többet között láthatták a Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadását, AztaBanda tanfolyam drámajátékát, Ludwig Trupp Anton „A helység kalapácsa” című tantermi színházi produkcióját és a Budapesti Filharmóniai Társaság „Magyarnak lenni” című interaktív zenei játékát. Az előadások alatt a művészeti pálya iránt érdeklődő diákok mélyebb ismereteket szerezhetnek a színházi élet működéséről, lehetőségeiről, felsőoktatásba való jelentkezés feltételeiről. A program kiemelt figyelmet fordít a tehetségek felkutatására, kiemelésére, a szakmai támogatásra.

Csider Andor, az iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy a változatos programokon mindenki talált az érdeklődésének megfelelőt. Hozzátette, a jövőben tovább szeretné erősíteni a kultúrát az iskolában. Tervei között szerepel, hogy különböző irodalmi, művészeti esteket fog szervezni és bevezeti a színházi látogatásokat is. Mint mondta, nem szakbarbárokat akarnak kinevelni, hanem olyan lelkes pályakezdőket, akik az élet minden területén megállják a helyüket.

A Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadása Grecsó Zoltánnal és társulatával. Fotó: Szerencsi Hírek – Nagy István

A Szerencsi Hírek főként a Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadásába tekinthetett bele, ahol posztmodern táncokat láthattak a diákok. „Alapvetően azt szeretnénk, ha megismernék a mai gyerekek a posztmodern kultúrát, hogy velünk együtt csodálkozhassanak arra rá, hogy milyen emberek ők, hogyan működnek, mi motiválja őket, milyen problémák foglalkoztatják éppen jelenleg ezt a generációt” – mondta Grecsó Zoltán, táncművész, táncpedagógus.

A társulatnak köszönhetően az iskola diákjai olyan közösségteremtő, interaktív program részesei lehettek, amely során nemcsak a kultúrához kerültek közelebb, hanem közös élményeken keresztül az osztálytársaikhoz is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.