Oktatás - Nevelés

A szerencsi bibliotéka is csatlakozott a június 13-16-a között megtartott Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapokhoz.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 95. alkalommal rendezte meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 23. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. A főbb programokat a fővárosban tartották, de az eseményhez számos vidéki könyvtár – köztük a szerencsi – is csatlakozott.

A helyi programsorozat június 13-án Varga László, Taktaharkány nyugalmazott polgármesterének különleges könyvgyűjteményének bemutatójával vette kezdetét a Rákóczi-vár Lovagtermében. Másnap Hornyák Gyula, a Miskolci Egyetem nyugalmazott könyvtárosa, helytörténeti kutató, író és a Magyar Kultúra Lovagja a Mindörökké könyvtár című kötetnek a vetített változatát ismertette meg a szerencsi fiatalsággal. Sok érdekesség elhangzott például, hogy melyek voltak az emberiség első írásos emlékei, melyik az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) legkisebb vagy legnagyobb könyve. Az előadáson kiderült, hogy az OSZK legkisebb kötete egy 1974-ből származó 5×5 mm-es mikrokönyv, amely A kapa nevet viseli, és a világhírű grafikus, nyomdász Andruskó Károly linómetszeteit tartalmazza egy közönséges kapáról.

„A cél az volt, hogy minél több gyerek ismerkedjen meg a könyvek világával, vagy magával a könyvtárral. Az anyagokat igyekszem úgy összeállítani, hogy a legkisebbektől kezdve egészen a felnőtt korosztályig mindenkinek szórakoztató és érdekes legyen” – mondta Hornyák Gyula. Hozzátette: Nem a pénzért csinálja, a legtöbb előadásért fizetséget sem kér, elegendő neki, ha meghallgatják az előadását. „A téma nagyon érdekes, bármerre jártam eddig az országban minden korosztályt magával ragadott, különösen a gyerekeket, akik mindig rácsodálkoznak a kivételes könyvekre, itt Szerencsen sem volt ez másképp” – zárta gondolatait Hornyák Gyula.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.