Oktatás - Nevelés

Szerencs Város Önkormányzata által létrehozott Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) június 13-án a mesterséges intelligencia veszélyeire hívta fel a szerencsi diákok figyelmét.

A Rákóczi-vár Színháztermében megtartott eseményen a megjelenteket Kalina Norbert, a HÁLÓ Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátásának munkatársa köszöntötte, aki röviden ismertette a napi programsorozatot, majd átadta a szót Nyiri Tibornak. A polgármester beszédében elmondta, a következő generáció mindig egy kicsit mást akar, mint az előző. A mesterséges intelligencia megismerése és használata nem bűn, azonban fontos, hogy megmaradjon az emberi önálló gondolkodás is. A jövőben nem szabad teljes egészében csak ezekre hagyatkozni.

Az egyik legismertebb mesterséges intelligencia a ChatGPT. Fotó: Shutterstock

A továbbiakban Dr. Baracsi Katalin, családjogi és infokommunikációs szakjogász, internetjogász, közösségi média tréner az AI (Artificial intelligence), magyarul az MI, azaz a mesterséges intelligencia veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét. Előadását a ChatGPT bemutatásával kezdte, amely az OpenAI által fejlesztett MI alapú chatbot. A szakember a diákok véleményét is kérte a használatáról. Arra volt kíváncsi vajon a fiatalok hogyan látják, hasznos-e a társadalomnak vagy sem. A tanulók véleménye megoszlott: voltak olyanok, akik támogatták a chatbot használatát, míg mások úgy vélték, hogy korlátozni kellene a képességeit például csak az internetes keresésekre. Az egyik diák szerint veszélyt jelent az iskolai életre, hiszen a ChatGPT képes arra, hogy pár másodperc alatt megírja a legbonyolultabb házi feladatot, ami csökkentheti a tanulási folyamat hatékonyságát és gátat szab az önálló fejlődésnek.

Az előadás következő állomásán a Snapchat multimédiás üzenetküldő alkalmazás saját MI alapú chatbotja, a My AI került terítékre. A szakember arra világított rá, hogy a chatbot az üzenetváltások alkalmával – elsőre talán fel sem tűnik – olyan kérdéseket is feltehet a felhasználó számára, amely akár az adathalász kategóriába is sorolható, ezért vigyázni kell, hogy milyen információkat osztunk meg magunkról. Egy másik veszélyforrás, hogy más alkalmazáshoz hasonlóan a Snapchat-ben is lehetőség van arra, hogy az üzenetek csak egy előre meghatározott ideig legyenek láthatók. Ez a funkció azonban teret engedhet bántó, megalázó, esetleg zsaroló írások küldésére, hiszen az ilyen üzenetek a felhasználók számára később már nem elérhetők. Dr. Baracsi Katalin hangsúlyozta, hogy a Snapchat fejlesztői rendőrségi feljelentés esetén együttműködnek a hatóságokkal és a szerveren tárolt adatokat átadhatják, ezért mindenkit óva intett attól, hogy az üzenetküldő alkalmazást erre használják.

Dr. Baracsi Katalin, családjogi és infokommunikációs szakjogász, internetjogász, közösségi média tréner. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A szakember ezután kitért Sophiára, a Hanson Robotics legfejlettebb emberszerű robotjára, amit először 2016-ban aktiválták. Világhírneve abban csúcsosodott ki, hogy egy évvel később megkapta a szaúd-arábiai állampolgárságot. A robot képes arra, hogy leutánozza az emberi mimikákat, akár komplex kérdésekre is ad választ és ettől olyan mintha önálló személyiséggel rendelkezne, holott a valóságban csak egy mesterséges intelligencia vezérli. Dr. Baracsi Katalin szerint a jövőben már a mindennapok része lesz, hogy a hozzá hasonló robotok például asszisztensi feladatokat látnak el. 

Az előadó elmondta, hogy ha már mesterséges személyiség, akkor Kínában azzal kísérleteznek, hogy emberek személyiségéről az AI segítségével digitális másolatot készítsenek. Ennek köszönhetően szeretteinket soha többé nem veszítjük el teljesen, hiszen haláluk után bármikor képesek leszünk a digitális másukkal beszélgetni. Ez a lehetőség egyesek számára kissé morbidnak tűnhet, mások szerint ez a jövő. Ez a technológia felvet számos etikai kérdést, és megosztja a közvéleményt, ugyanakkor rámutat arra is, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése milyen gyors ütemben halad, és milyen mélyreható hatása lehet az emberi kapcsolatokra és a társadalomra.

Dr. Baracsi Katalin felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy egyes mesterséges intelligenciák által vezérelt applikációk képesek arra, hogy a fotón szereplő személyről virtuálisan eltüntessék a ruhát. Az illetőről ezáltal egy megtévesztően élethű meztelen kép készül. Az előadó hangsúlyozta, hogy ez bűncselekménynek számít. Hazánkban is van erre példa, amikor egy fiatalkorú fiú a lány osztálytársairól ilyen fotókat készített, amiket ráadásul másokkal is megosztott. Az ügy a bíróságon folytatódott, hiszen ezzel – lehet nem volt ennek tudatában –, bűncselekményt követett el. Ez az eset is rámutatott arra, hogy az ilyen technológiák használata súlyos következményekkel járhat, jogi és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlanok.

Az egyik ügyességi játék alkalmával a diákoknak lehetőségük volt kipróbálni egy olyan szemüveget, ami a bódult, ittas állapotot szimulálja. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

Az előadás célja az volt, hogy a diákok tudatosabban használják a mesterséges intelligenciát és ezzel együtt a különböző alkalmazásokat is. A technológiai fejlődés számos előnyt hordoz magában, de fontos, hogy a használat során figyelembe vegyék az ezzel járó esetleges veszélyeket és tudatában legyenek, hogy mi számít bűncselekménynek. A rendezvény sikeresen zárult, a diákok aktívan részt vettek a beszélgetésben és sok kérdésre kaptak választ. Dr. Baracsi Katalin végül felhívta a diákok figyelmét, hogy baj esetén több helyről is kérhetnek segítséget: rendőrség, szülők, Kék Vonal lelkisegély-szolgáltatás, Internet Hotline, de a helyi KEF szakembereihez is bátran fordulhatnak.

A nap hátralévő részében a diákoknak különböző bűnmegelőzési teszteket és a KEF játékos ügyességi feladatait kellett megoldaniuk szerte a városban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.