Portré

Ács Kincsőt (fotónkon) már sokan ismerhetik, nevét már többször olvashatták a Szerencsi Hírek korábban megjelent hasábjaiban, hiszen a városi és iskolai rendezvények, megemlékezések rendszeres szereplője.

Az események ünnepi hangulatát szavalatai még emelkedettebbé varázsolják. Ács Kincső 2002-ben született Miskolcon. Bekecsen élcsaládjával és nővérével. Tanulmányait a Bekecsi II. Rákóczi Ferenc Informatikai és Matematikai Általános Iskolában kezdte, majd hosszas gondolkodás után a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikumban angol tagozaton folytatta. Érettségi után a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretne továbbtanulni. Mindig érdekelték a humán tantárgyak, a különböző kultúrák és nyelvek. Már óvodás kora óta gyakran szerepelt különféle műsorokban.

– A kezdetektől szerettem verset és prózát memorizálni, majd ezeket közönség előtt előadni. Sosem okozott gondot nekem egyik napról a másikra nagyobb terjedelmű szövegeket megtanulni.

Már alsó tagozattól kezdve gyakran szerepeltem a községi és iskolai műsorokban. Emellett prózamondó és szavaló versenyekre jártam, ahol rendszerint sikerélményben volt részem, oklevél és ajándékkönyv nélkül sosem tértem haza. Alig győztem kivárni két megmérettetés között, hogy végre ismét legyen alkalmam hallgatóság előtt szavalni.

A 2020-as Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum szalagavatóján Ács Kincső szavalt © Fotó: Nagy István

A gimnáziumban is hamar felismerték azirodalom iránti szeretettemet, sokszor kérnek meg, hogy szavaljak különböző eseményeken. Az egész folyamatot nagyon élvezem a vers kiválasztásától, az előadásig. Szeretek a közvetítő lenni a költő és az emberek között. Mindig sok boldogsággal tölt el, hogy át tudom adni a közönségnek azokat az üzeneteket és érzelmeket, amikről az adott vers szól – meséli.

Nagy hatással volt rá „A fekete város” könyv, amit Mikszáth Kálmán írt. Nagyon közel áll hozzá a stílus, amiben írt, ezért őt tartja a kedvenc írójának. Sok idegen nyelvű kötetet olvas, szereti a fordulatos, elgondolkodtató és nem egyértelmű műveket, amelyek közvetítenek egy üzenetet vagy társadalomkritikát az olvasók felé. A kortárs és klasszikus műveket egyaránt kedveli.

– Úgy gondolom a kortárs versek közül kevesebb a kiemelkedő. Viszont egyre nagyobb hírnévnek örvend hazánkban is a slam poetry, ami a vershez hasonló műfaj, így a Z generáció számára hiánypótló lehet.

Én is szívesen veszek részt ilyen esteken és szívesen böngészem ezeket a műveket. Előadni inkább klasszikus költeményeket szoktam, bár alkalmanként kortárs mű után nyúlok – mondta.

Az egyetemi évei után olyan foglalkozást szeretne majd választani, ahol nagy hangsúlyt kap az emberek közötti kommunikáció. Szabadidejében szeret mozogni és sportolni, a gimnázium női kosárlabda csapatának a tagja. Amikor ideje engedi a családjával és a barátaival kirándul, túrázik.

Fontos számára a környezetvédelem ezért a kirándulásokat gyakran szemétszedéssel is kiegészíti.

– Nagy hangsúlyt fektetek abba, hogy minimalizáljam az ökológiai lábnyomomat a Földön, ezért évek óta nem vásárlok műanyag palackokat, illetve zacskókat.

Ezek apró dolognak tűnnek, de minél többen változtatunk a szokásainkon, annál hatékonyabban csökkenthetjük a kárt, amit okozunk a Földön – hangsúlyozta Ács Kincső.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.