Szabadidő - Életmód

Európa talán legismertebb és legkedveltebb gyógynövénye az orvosi kamilla, amit számos házi praktika során alkalmazhatunk. Már az ókori egyiptomiak és görögök is felhasználták gyógyításra, a növény tiszteletét jelzi az is, hogy isteneiknek áldoztak vele.

Többek között, fájdalom és lázcsillapításra használták, de fejfájás, valamint a vese, a máj és a húgyhólyag betegségeit is kezelték vele. A hazai kamilla minősége világszerte elismert. Nem is csoda, hiszen az Alföld szikes területein, a mai napig gyűjtik a kiemelkedő hatóanyag tartalmú magyar kamillát.

Hazánk népi gyógyászatának is fontos gyógynövénye: emésztőszervi panaszokra és külsőleg lenmaglisztes pakolásként tályogok, kelések és gyulladások kezelésére is használták. Köznapi, népi elnevezései közül is sok utal felhasználására: orvosi székfű, anyafű, pipiske, bubulyka. A kamillával a legkülönbözőbb helyeken találkozhatunk, így vetésekben, utak mentén, vagy akár gyomos területeken.

Április végétől nyár elejéig gyűjthetjük a virágát, rövid kocsánnyal leszakítva. A gyűjtés során speciális eszközt, kamillafésűt szoktak használni. Szárítása és tárolása nagy odafigyelést igényel: hajlamos befülledésre, ezért nem szabad vastag rétegben szárítani, hanem egyenletesen kiterítve, virág-virág mellett, így pár nap alatt megszárad.

A száraz kamillavirág igen sérülékeny, ezért leginkább papírdobozban érdemes tárolni, nedvességtől védett helyen. A mai orvostudomány és orvosi gyakorlat, szinte valamennyi gyógyító tulajdonságát igazolta a növénynek, amit régen tulajdonítottak neki. Főként gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fertőtlenítő, nyugtató és immunstimuláló hatása ismert.

A kamilla teának számos gyógyhatása van 

Teáját forrázással készítjük: egy csésze teához, egy púpozott teáskanálnyi virágzat szükséges, kb. 10 perc állás után már fogyasztható is. Belsőleg főként meghűléskor fogyasztják, ilyenkor izzasztó hatása is érvényesül. Forrázata felső légúti-, szájüreg- és torokgyulladás esetén öblögetőszerként használatos, hörghurut és más légzőszervi panaszok esetén pedig inhalálni szoktak vele.

Különböző krónikus emésztőszervi megbetegedések is kezelhetőek kamilla teájával, így gyomorfekély, gyomor- és bélhurut, de egyéb akut gyomorbántalmak, akár puffadásmegszüntetésére is kiváló, emellettszélhajtó és emésztéstserkentő hatású.

Külsőleg borogatás formájában a gyulladt szemeket, kötőhártyagyulladást kezelik a kamillával. Zsíros, pattanásos bőrűeknek érdemes hetente egyszer főzetével lemosni arcukat, mivel tisztító, gyulladáscsökkentő hatású. Hajápoló szerek, samponok is gyakran tartalmazzák a hatóanyagát. Ha ezzelmosunk hajat, az nemcsak fényesíti és világosítja hajunkat, de a fejbőrt is nyugtatja, ápolja közben.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Az ezerjófű teáját 10 napnál tovább nem tanácsos fogyasztani.

A beküldők közül Pelbárt Mihályné, 3900 Szerencs-Ond, Ady Endre út 1. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. (Szerencsi Fürdő és Wellnessház)

Új kérdésünk: Milyen népi elnevezései vannak a kamillának?

Megfejtéseiket június 9-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján.

A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.