Szabadidő - Életmód

Már az orvostudomány atyja, Paracelsus is megállapította, hogy „a halál a belekben lakozik”. Azért nem kell megijedni ettől a kijelentéstől, de valóban érdemes odafigyelni az emésztőrendszerünkre

A szervezet egészséges működéséhez szükségesek a vitaminok, az ásványi anyagok, a fehérjék, a szénhidrátok, a rostok, a zsír és a víz. A rohanó, felgyorsult világban fogyasztott ételek többségéről elmondható, hogy bővelkedik zsírokban, szénhidrátokban, illetve a sok hús- és tejtermék fogyasztása miatt a fehérje-bevitel is meghaladja a szervezet számára optimális mennyiséget.

Az egészséges étrend részét kell képezze a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. Mivel sok esetben ez is hiányos, a rostanyagokat is pótolnunk kell. Az útifű maghéj vagy másik nevén indiai bolhafű (Plantago psyllium) nem azonos a meghűléses betegségek esetén jótékony lándzsás útifűvel. Az évelő Psyllium a meleg, napos vidéken érzi jól magát, a talajt és a csapadékot illetően kicsik az igényei.

Az útifű 85%-a nem felszívódó élelmi rost, így rendkívüli folyadék-felszívó képességgel rendelkezik: képes arra, hogy a térfogatát akár a tízszeresére is megnövelje. Az útifű és a folyadék együttes hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem tovább vándorol, végig az egész bélrendszeren.

Az üvegmosó keféhez lehet hasonlítani az útifű működési elvét: mindenféle lerakódott salakanyagot kiszedeget a bélredőkből, ám a bélbolyhokat megkíméli. Hasmenés esetén magába szívja az emésztőrendszerben található fölösleges folyadékmennyiséget, székrekedés esetén pedig a felszívott folyadéktartalom lágyítja a székletet, illetve a megzselésedett útifű nyomást gyakorol a bélfalra, ami segíti a bélmozgást.

Az útifű maghéj nem felszívódó rostként segít visszaállítani a bélrendszer egészséges mozgását. Fontos tulajdonsága, hogy nem okoz sem hasmenést, sem székrekedést, hanem éppen optimális állapotot eredményez! Reggel és este étkezés előtt 20-30 perccel érdemes fogyasztani. 2 teáskanálnyi magot 1-2 dl folyadékkal vagy natúr joghurttal keverjünk el és azonnal igyuk meg, hogy a zselés állagot a gyomorban vegye fel! Fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk mellé! Elmondhatjuk, hogy az útifű maghéj önmagáért beszél, igazi „szuperétel”, melyet érdemes mindnyájunknak beépíteni étrendünkbe és tisztítókúráinkba.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Orvosi székfű, anyafű, pipiske, bubulyka. A beküldők közül Juhász Jánosné, Szerencs, Veres P. u. 25. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mi az útifűmaghéj másik neve? Megfejtéseiket június 23-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.