Szabadidő - Életmód

Az orvosi zsálya őshazája Dél-Euópa, a Földközitenger, a dalmát tengerpart vidéke, a karsztos hegyvidék. Magyarországon nem őshonos, de megél az itthoni éghajlaton is, gyógynövényként termesztik, dísznövényként pedig kertekben, ültetik.

Az európai és a kínai hagyományos orvoslás is évszázadok óta használja. Ételek fűszereként főleg húsok elkészítésekor lehet hasznos, más fűszerekkel együtt használva. Zsírosabb húsok, vadak, szárnyasok fűszerezésére is jó, de máj-és pástétomkészítésnél is használhatjuk. A zsálya erősen antioxidáns anyagokat tartalmaz, melyek lassítják a hús megromlását. Az ókori görögök és rómaiak kezdetben húsok tartósítására használták.

Gyógyteaként leggyakrabban torokfájásra használják, felsőlégúti betegségek házi kúrájának kiegészítésére, gyakran mézzel ízesítve vagy teakeverékek gyulladáscsökkentő alkotórészeként. Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Toroköblögetésre, gargalizálásra (pl. gennyes mandulagyulladás esetében) és teaként kortyolgatva is hatásos, a „túladagolástól” azonban intenek, napi 1-3 csészényi elegendő, ha belsőleg fogyasztjuk, nagyobb mennyiségben zavarhatja az emésztőrendszer működét.

Zsálya tea - Forrás: organicfacts.net

A zsályát gyomor- és bélhurut esetén felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is használhatjuk. Egyes források a menopauza során gyakori hőhullámok enyhítésére is eredményesnek találták a zsályát. Fertőtlenítő, antibakteriális tulajdonságát szájöblögetésnél lehet még segítségül hívni: sebek, protézis nyomása alatt keletkezett feldörzsölések gyorsabb gyógyulása érdekében, de ínysorvadás, fogínyvérzés esetén is segíthet. Túlzott izzadékonyság csökkentésére forrázatát a fürdővízbe szűrhetjük, ezesetben segíthet belsőleg napi két pohár hideg zsályatea elfogyasztása is.

A növény tujon tartalma miatt a szakirodalom mérsékelt alkalmazását javasolja. Terhes és szoptató anyáknak, a kifejezetten alacsony vérnyomásúaknak és a két éven aluliaknak pedig ellenjavallt a zsálya használata. A tujont egyes források azonban a mentális teljesítmény és koncentráció fokozására tartják hasznosnak, a „gondolkodó teájaként” írva le a zsályát.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: indiai bolhafű. A beküldők közül Tóth Benjámin, 3900 Szerencs, Kandó Kálmán út 8. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mire használták a zsályát az ókori görögök? Megfejtéseiket augusztus 4-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.