Szabadidő - Életmód

A stevia egy Paraguayban és Brazília déli részén őshonos növény, édes ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert legerősebb édesítőszer.

A délamerikai őslakosok által Khaa Jeenek (Édes levél) nevezett növény a köztudatba Stevia néven vonult be. A paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt évszázadok óta használták édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, ekcéma, seborrhoea) ellen és vágási sebek gyógyítására is, mert gyorsan hat, különösebb forradási heg nélkül, de előszeretettel rágták a levelét pusztán édes íze miatt is.

A steviával kiválóan kezelhető a cukorbetegség, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, hiszen glikémiás indexe nulla. Éppen emiatt a fogyókúrázók számára is nagy segítség, hiszen segít leadni a felesleges kilókat, mivel a stevia jórészt emésztetlenül halad át a szervezeten, ráadásul nullkalóriás. Kutatások igazolják, hogy a stevia csökkenti a magas vérnyomást, a normális vérnyomást viszont változatlanul hagyja. Bebizonyították, hogy a steviának antibakteriális hatása is van, emellett kedvező ásványi-anyag tartalma miatt nagy segítséget jelent a fogszuvasodás és a szájbetegségek megelőzésére valamint gyógyítására.

A steviát évszázadok óta használják édesítőszerként - Fotó: stevia.com

Néhány országban már a fogkrémekben és a szájöblítőkben is megtaláljuk e tulajdonsága miatt. A stevia javítja a bélműködést és az emésztést, megnyugtatja a gyomrot és kisebb rosszulléteket is képes elmulasztani. Erős gombaölő hatása miatt a stevia a Candida kezelésében is hatékony. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha teaként vagy folyadék formájában fogyasztjuk. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá és rugalmassá varázsolja! Kisebb sebek, horzsolá- sok kezelésére néhány csepp Stevia oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan megszűnik és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni! Csökkenti az éhségérzetet és a dohányzás, az alkohol, illetve az édességek utáni vágyat is.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Kozmetikai célokra használta az aloe vera gyógynövényt Kleopátra. A beküldők közül Kovács István Zoltánné, 3900 Szerencs, Felsőkert út 25. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mire használták az indiánok a steviát? Megfejtéseiket október 6-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.