Szabadidő - Életmód

A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozó nemzetség, mely mintegy 300 fajt foglal magába.

Eredetileg a világ melegebb tájain, pl. a trópusokon honos. Változatai közé tartoznak lágyszárú növények, cserjék és fák is. A hibiszkusznak a legkülönfélébb színű mutatós virágai vannak, ezért mifelénk elsősorban dísznövényként kedvelt. A népi gyógyászatban a hibiszkuszt gyógynövényként alkalmazzák. Szomjoltó, hashajtó, vizelethajtó, epehajtó, antibakteriális és görcsoldó hatású.

Ezen kívül serkenti az anyagcserét, és hozzájárul a szervezet salaktalanításához. Rendszeres fogyasztása javítja a közérzetet és erősíti az immunrendszert. Összetevői közé tartozik a citromsav, az almasav, a borkősav, a hibiszkuszsav, nyákanyagok, C-vitamin és pektinek. A hibiszkuszt főleg a következő panaszokra alkalmazzák: ekcéma, görcsök, húgyúti és epebántalmak, keringési problémák, székrekedés és meghűlés.

Hibiszkuszból készült gyógytea - Fotó: Nomadspiceco.com

Az gyógytea előállításához kizárólag a virágzatot használják fel. A szárított virágokat forró vízzel öntsük fel, és hagyjuk állni. Az így nyert teát forrón vagy hidegen ihatjuk, és bőrborogatásokra is használhatjuk. Mivel a hibiszkusz virága nagy adag C-vitamint tartalmaz, és antibakteriális hatással rendelkezik, már évszázadok óta alkalmazzák a népi gyógyászatban a meghűléses betegségek kezelésében. Különösen köhögésnél és hörghurutnál mutatkozik meg a hibiszkusz gyógyhatása, amit tudományosan ugyan nem támasztottak alá, de generációról generációra öröklődik ez a tudás. A C-vitamin mellett a hibiszkuszban lévő antioxidánsok és nyákanyagok is részt vesznek azimmunrendszer erősítésében. A nyákanyagok elsősorban a meghűlés kezdetén fellépő, száraz köhögésre hatnak, mert védőfilmszerű bevonatot képeznek a nyálkahártyán.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Az indiánok a steviát édesítésre, étvágy csillapításra, gyógyításra használták. A beküldők közül Baghy Istvánné, 3902 Szerencs-Ond, Fő út 135. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: A hibiszkusz melyik részét használják fel a gyógytea elkészítéséhez? Megfejtéseiket október 27-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.