Szabadidő - Életmód

A homoktövis korunk egyik legértékesebb gyógynövénye, mely eredetileg egy a Himalája lejtőin termő növény. Vadon termő változata több mint ezer éve őshonos nemcsak Ázsia északi részén, hanem Európában a Duna deltától Finnországig, így Magyarországon is.

Tibetben az egyik legrégebben használt gyógynövény , az “egészség tárának” is hívják. Hippokratész műveiben szintén fellehetőek hivatkozások a homoktövis-készítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használták. A homoktövis sűrűn ágas, 1,5-3 méter magas, lombhullató, szélporozta kétlaki cserje. A termése narancssárga bogyó, tojásformájú. 7-9 mm átmérőjű. A homoktövis a gyümölcstermő, valamint a gyógy- és a fűszernövények közé egyaránt tartozik. A belőle készült termékek „biokorrekciót” végeznek: pótolják szervezetünk szükségletét bioflavonoidokból, zsírban és vízben oldható vitaminokból, ásványi anyagokból, diétás rostokból.

A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Magas C-vitamin-tartalma miatt általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszererősítő, javítja az általános egészségi állapotot. A homok aranya elnevezés méltó rá, hiszen a húsán és magján kívül még a levelét is használják gyógyászati célokra. Ősztől tavaszig a leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák.

Homoktövisből készített tea meghűlés ellen alkalmazható

Míg télen a magas C-vitamin tartalma, és immunrendszerünk megerősítése miatt érdemes fogyasztani, addig nyáron fogyasztva belülről építi ki a bőr ellenálló képességét. Már a régi Tibet magas hegycsúcsai között is nagyra értékelték az erős UV-sugárzás, így az ezzel együtt járó bőrelváltozások elleni energiáit. Allergiás időszakban nagy segítség a homoktövis rendszeres fogyasztása, mert az olajos és vizes oldatú homoktövis-készítménynyel szinte mindenfajta allergiás tünet egy-két hét alatt csökkenthető.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Kizárólag a virágzatot használják fel gyógyteához. A beküldők közül Bodnár Józsefné, 3900 Szerencs, Gyár u. 5. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Hogyan hívják még a homoktövist? Megfejtéseiket november 10-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.