Időjárás

Az utóbbi években kissé megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya: míg korábban általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, most a hosszúsági körök mentén történnek a hatalmas nagy légáramlások, ezt a jelenséget a globális felmelegedés okozhatja és ez lehet a magyarázata az elmúlt hetekben tapasztalt szélsőséges időjárásnak.

Szokatlan forróság tombolt egy hete az Ibériai-félszigeten, Spanyolországban 37 Celsius-fokot is mértek, a hőhullám Portugáliát is elérte, a sarkvidéken Oroszország területén pedig 31 Celsius-fokot mértek. Eközben Kelet-Európában még 20 Celsius-fokot sem mutattak a hőmérők - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Az elmúlt hetekben tapasztalható szélsőséges időjárás kapcsán a műsorban

Juhász Árpád geológus azt mondta, nagyon valószínű, hogy ezeket a jelenségeket már a klímaváltozás okozza.

Magyarázata szerint óriási légtömegek mozgása okozza a hirtelen meleget vagy a hideget, amelyhez nem kell mindig szélvihar, szépen beszivárog az ország fölé.

Az utóbbi években egy kicsit megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya. Korábban az határozta meg az éghajlatunkat, időjárásunkat, hogy általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, ami nem jelentett nagy hőmérsékleti különbségeket, hatásai elsősorban a csapadékban jelentkeztek.

Most úgy tűnik, hogy ezeknek a szélességi körök mentén terjedő légtömegeknek egy kicsit jelentéktelenebbé vált a szerepe és függőleges irányban, tehát a hosszúságú körök mentén történnek a hatalmas nagy légáramlások

- tette hozzá. "Tehát elindul az északi sarkkör környékéről egy nagyon hideg légtömeg, délről jön a meleg fölfele, és ez a kettő nem frontálisan ütközik, hanem az egyik a másik alá vagy fölé kerül, attól függően honnan nézzük. Így lehetséges az például, hogy a hideg levegőt eltűntetik azok a légáramlatok, amelyek délről jönnek" - szemléltette a geológus.

A geológus szerint ez az oka annak, hogy Oroszországban a sarkkör környékén 31 Celsius-fokot mértek, és ez a magyarázata annak ugyanakkor, hogy a hozzánk érkező hideg légtömegek, amelyek a mélyebb rétegekben jönnek, hihetetlen gyorsan le tudják hűteni a levegőt.

Azt, hogy a függőleges körök mentén alakul ki a dominancia a légtömegek mozgásában, nagy valószínűséggel írhatjuk a globális felmelegedés rovására és csökken azoknak a nyugat-keleti szélrendszerek szerepe, amelyek korábban annyira dominánsak voltak

- mondta.

A geológus kérdésre válaszolva azt mondta, korábban is voltak rendhagyó hidegek, melegek, ezeknek a gyakorisága jelezheti, hogy a jövőben erre többször lehet számítani.

Országos időjárás előrejelzés a hétre. 

Hétfő: Az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütés várható, többfelé alakul ki zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél napközben többfelé megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 19 és 24, késő este 11 és 16 fok között várható.

Kedd: A fátyol- és a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de eleinte keleten, majd déltől nyugaton lehetnek erősebben felhős területek is. Reggel északkeleten, majd átmeneti szünet után délután szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar. A déli, délnyugati szél napközben többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul.

Szerda: Északon többnyire erősen felhős idő várható, délen hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Többfelé valószínű zápor, helyenként zivatar. A Dunántúlon az északnyugati, másutt a délnyugati szél élénkül vagy erősödik meg. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.

Csütörtök: Csökken a felhőzet, a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk. Északkeleten több helyen, másutt elszórtan valószínű záporeső. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között várható.

Péntek: Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, főként északkeleten lehet helyenként záporeső. Az északnyugati szelet élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között várható.

Szombat: Változóan felhős időre számíthatunk, helyenként zápor, egy-egy zivatar előfordulhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.

Vasárnap: Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Több helyen várható zápor, elszórtan zivatar. A változó irányú szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között valószínű.

Forrás: MTI/Országos Meteorológiai Szolgálat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.