Időjárás

Tegnap, október 8-án betört – sokfelé viharos szél kíséretében – északkelet felől a hidegfront. Az északkeleti országrészben csökkent nagy területen 0 fok alá a hőmérséklet, a leghidegebb Nyírtasson volt, ott -4,2 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Szerencsen hétfő hajnalra 1 fokig hűlt a levegő. Az ország többi pontján is hűvös volt a hajnal, általában 5-15 fokkal mértünk alacsonyabb értéket, mint a korábbi éjszaka – írták az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán. 

Hétfőn a Dunántúlon is megnövekszik a felhőzet. Késő délutántól északkeleten vékonyodni kezd a felhőzet. Kisebb eső, záporeső bárhol előfordulhat, nagyobb eséllyel északon, kisebb eséllyel délen. A délnyugati szél mérsékelt marad. A hőmérséklet délutánra általában 14 és 20 fok közé emelkedik, de északkeleten helyenként csak 10 fok körüli, délnyugaton kevéssel 20 fok feletti értékek lesznek a jellemzőbbek. Késő estére 8 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Kedden Napközben a keleti országrészben napos, míg nyugatabbra inkább változóan felhős idő ígérkezik. Kisebb eső főként a Dunántúlon fordulhat elő. Alapvetően gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között valószínű, de északkeleten helyenként 13, délnyugaton néhol 23 fok is lehet.

Szerdán a pára-, ködfoltok, illetve rétegfelhőzet feloszlását követően - ami néhol csak lassan történhet meg -, gomoly- és fátyolfelhők zavarják majd a napsütést. Számottevő csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél mérsékelt marad. A hajnali 2, 13 fokról 19 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, északkeleten ennél hűvösebb is lehet.

Csütörtökön a hajnali pára-, ködfoltok, illetve rétegfelhőzet feloszlása után jobbára fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. A nap második felétől észak felől megnövekedhet a felhőzet. Csapadék nem várható. Néhol megélénkülhet a déli, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 5 és 15, a csúcsérték 22 és 28 fok között valószínű, északkeleten ennél hűvösebb is lehet.

Pénteken átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de a nap második felében már gyengén felhős, napos idő lehet a jellemző. Gyenge csapadék a felhőzet-növekedéshez társulva előfordulhat. A délies szél nyugatira, északnyugatira fordul, majd megélénkül. A hajnali 9, 16 fokról 22 és 27 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton a hajnali pára-, ködfoltok feloszlása után többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás, csapadék nélkül. Több helyütt megélénkül a déli, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 9, 16, a maximum 23, 28 fok között alakul.

Vasárnap közepesen vagy erősen felhős idő valószínű. Szórványosan előfordulhat eső, záporeső. A déli, délnyugati szél északnyugatira fordul, helyenként megélénkül. Hajnalban 9, 16, a délutáni órákban 18, 26 fok várható.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.