Megye

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata első alkalommal hirdetett népdalversenyt. Az első forduló területi megmérettetés egyik helyszíne Szerencsen, a Rákóczi-vár színháztermében volt július 19-én. A vármegyei döntőt szeptember 21-én tartják Miskolcon.

A szerencsi eseményen a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör, a Tállyai Nefelejcs Népdalkör, a Tapolcai Kerek Kórus, a Rozmaring Népdalkör (Felsőzsolca) és a Halom Dalkör (Bodroghalom, Tiszakarád) mérte össze ének tudását. Az egyéni kategóriában: Szabó Zalán, Szlávikné Komár Krisztina és Halmaj Sándorné indult.

A fellépőket szakmai zsűri pontozta, amit Zsuponyóné Ujváry Mária, néprajzos, muzeológus, a Gömöri Múzeum és Holló László Galéria vezetője és Gebri József, a Szerencsi Férfikórus karnagya alkotott.

A szerencsi megmérettetést a Tállyai Nefelejcs Népdalkör nyerte. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A megjelenteket Nyiri Tibor polgármester köszöntötte. Beszédében az idén száz éves Szerencsi Férfikart emelte ki, akik ugyan ezen az eseményen most nem vettek részt, de hasonlóan a népdalkörökhöz a kultúra őrzői. Hozzátette, örül annak, hogy városunk is otthont adhat a versenynek, hiszen az önkormányzat elkötelezett a magyar kultúra ápolásában. „Ez a megmérettetés kiváló alkalom arra, hogy a népdalkörök megmutassák magukat, továbbá megerősítsék magukat lelkükben és hitükben egyaránt” – mondta a városvezető. Nyiri Tibor hangsúlyozta, hogy kiváló kapcsolatot ápol a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzattal, és a jövőben még szorosabbra fűzik az együttműködést, hogy az olyan kulturális értékek, mint a népdalkörök vagy a Szerencsi Férfikórus továbbra is fennmaradjon.

Szabó Gergely, a vármegyei közgyűlés alelnöke beszédében elmondta, hogy zenei anyanyelvünk megismerése, művelése, átörökítése minden generáció számára kiemelt feladat. Ezzel a versennyel a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának a célja, hogy az emberek megismerjék a régió gazdag népdalkincsét. „Talán nem is lehetett volna méltóbb helyszínt találni az egyik fordulónak, mint a szerencsi Rákóczi-vár, hiszen ez a nemzeti öntudat és értékek egyik bástyája” – mondta Szabó Gergely. Hozzátette, a népdalkörök tagjai minden alkalommal tovább öregbítik a települések, a vármegye és az ország hírnevét. A versenyen elhangozhattak általánosan ismert népdalok vagy akár a nagyszülőktől tanult zenei kincsek is.

A Halom Dalkör (Bodroghalom, Tiszakarád). Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

Az előadott dal vagy ballada maximális ideje 3 perc lehetett. Nem kis meglepetésre az egyéni kategóriában hármas holtverseny alakult ki, így egyszerre lett első Halmaj Sándorné, Szlávikné Komár Krisztina és Szabó Zalán. A csoportos kategóriában arany minősítést kapott a Tállyai Nefelejcs Népdalkör, ezüst a Rozmaring Népdalkör, bronz a Tapolcai Kerek Kórus. A meglepetések azonban nem értek véget, ugyanis az esemény végén Gebri József bejelentette, hogy az eredményektől függetlenül a fellépő együttesek mindegyike továbbjut a vármegyei döntőbe.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.