Időjárás

 Ezen a héten mozgalmas lesz az időjárás: záporokra, havas és ónos esőre is számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Kedden nyugat felől egyre többfelé szakadozottá válik a felhőzet, eközben a csapadékzóna súlypontjával kelet felé helyeződik döntően esőt okozva. Északkeleten is egyre több helyen vált vegyes halmazállapotba, majd esőbe a csapadék, legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délkeleten a délies szél még élénk lesz, majd késő délutántól a fokozatosan északnyugatira forduló légmozgás északnyugaton megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán az ország nagy részén napos időre számíthatunk, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, és az Eger-Békéscsaba vonal széles sávjában havazás, hózápor is kialakulhat. Kora délelőtt a Bakonyban még előfordulhat egy-egy erős széllökés, de a nap második felétől mérséklődik az ismét délire forduló légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb.

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet és napközben nagyrészt borult időre számíthatunk. Növekszik a csapadék esélye: döntően eső várható, de az északi megyékben havazás, havas eső is lehet. Nagy területen megerősödik a délnyugati, déli szél. A minimum általában -7, -1 fok között alakul, de északkeleten -8, -11 fok is lehet. Napközben délnyugat felől enyhébb levegő érkezik, a maximum-hőmérséklet -2 és +10 fok között várható.

Pénteken nagyrészt borult időre van kilátás. Többfelé valószínű csapadék, nagyrészt eső, az északi tájakon havas eső, havazás is lehet. Több helyen megerősödik a déli szél, majd mind nagyobb területen északnyugatira fordul a légmozgás. A minimum-hőmérséklet -3 és +10 fok között alakul. A csúcsérték -1 és +13 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb idő.

Szombaton nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk kisebb-nagyobb szakadozásokkal. Fokozatosan mindenütt megszűnik a vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati, északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali -3, +3 fokról -1 és +6 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap felszakadozik, csökken a felhőzet, és legalább néhány órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati, nyugati szelet élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -7, -2 fok között várható, de szélcsendes tájakon -8, -10 fok is lehet. Kora délutánra -1 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Forrás: Országos Meterologóiai Szolgálat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.